Üçüncü basamak bir eğitim araştırma hastanesinde doğum yapacak gebelerdeki tokofobi durumlarının doğum sonuçlarına etkisi
The effect of tokophobia in pregnant women giving birth at a tertiary education and research hospital on birth outcomes
- Tez No: 980061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SERKAN KARAŞİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tokofobi, term gebelik, doğum korkusu, doğum sonuçları, Tokophobia, term pregnancy, fear of childbirth, birth outcomes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı doğum amacıyla hastaneye yatırılan term gebelerde tokofobi belirtilerinin doğum sonuçları üzerine olan etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte kesitsel bir çalışma olarak planlanmış ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 01.01.2024–01.01.2025 tarihleri arasında doğum amacıyla hastaneye yatırılan 361 term gebe ile yürütülmüştür. Veriler; Olgu Rapor Fomru, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği-A (W-DEQ A) ve Visual Analog Skala kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 361 gebenin %35,7'sinde klinik düzeyde tokofobi saptandı. Klinik-şiddetli tokofobi grubunda doğumun ikinci evre süresi anlamlı derecede daha uzundu (p<0,001) ve doğum sırasındaki ağrı düzeyi daha yüksek bulundu (VAS puanı: 8,1±1,5). Ayrıca bu grupta sezaryen doğum oranı (%63,7), fetal distres (%19,6) ve obstetrik komplikasyonlar (%21,6) belirgin şekilde yüksekti (tümü p<0,05). Emzirmeye geç başlama ve bebeğin anne yanında olmama durumu da tokofobi düzeyi arttıkça anlamlı biçimde artış gösterdi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde tokofobi ile sezaryen tercih etme (OR=5,07; %95 GA=2,88–8,92; p<0,001) ve ağrı algısı (OR=1,79; %95 GA=1,45–2,21; p<0,001) arasında güçlü ilişkiler bulundu. Rutin gebelik kontrollerine düzenli katılım ise koruyucu bir faktör olarak belirlendi (OR=0,54; %95 GA=0,31–0,92; p=0,024). Sonuç: Bu çalışma, tokofobinin doğumun seyri ve sonuçları üzerinde önemli etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Klinik düzeyde tokofobi; doğum süresinin uzaması, sezaryen oranının artması, komplikasyon risklerinin yükselmesi ve emzirmeye geç başlanmasıyla ilişkilidir. Bulgular, gebelikte tokofobinin erken dönemde değerlendirilmesinin ve düzenli gebelik kontrolleri ile psikososyal destek programlarının uygulanmasının anne ve bebek sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of tokophobia symptoms on birth outcomes in term pregnant women hospitalized for delivery. Materials and Methods: The research was planned as a descriptive and correlational cross-sectional study and was conducted at the Health Sciences University Bursa High Specialization Training and Research Hospital between 01.01.2024 and 01.01.2025 with 361 term pregnant women who were hospitalized for delivery. Data were collected using the Case Report Form, Wijma Childbirth Expectation/Experience Scale-A (W-DEQ A) and Visual Analog Scale. Results: Among the 361 participants, 35.7% were identified with clinical levels of tokophobia. In the clinical-severe tokophobia group, the second stage of labor was significantly prolonged (p<0.001), and pain perception during delivery was higher (VAS score: 8.1±1.5). This group also had markedly increased rates of cesarean delivery (63.7%), fetal distress (19.6%), and obstetric complications (21.6%) (all p<0.05). Furthermore, delayed initiation of breastfeeding and separation of the newborn from the mother were more frequent as the level of tokophobia increased. In multivariate logistic regression analysis, tokophobia was strongly associated with preference for cesarean section (OR=5.07; 95% CI=2.88–8.92; p<0.001) and higher pain perception (OR=1.79; 95% CI=1.45–2.21; p<0.001). Regular attendance to antenatal check-ups was identified as a protective factor (OR=0.54; 95% CI=0.31–0.92; p=0.024). Conclusion: This study demonstrated that tokophobia has a significant impact on labor course and outcomes. Clinical-level tokophobia was associated with prolonged labor, increased cesarean delivery rates, higher risk of complications, and delayed initiation of breastfeeding. The findings highlight the critical importance of early assessment of tokophobia during pregnancy and the implementation of regular antenatal care and psychosocial support programs to improve maternal and neonatal health outcomes.