7. sınıf hac ve kurban ünitesinin incelenmesi ve öğretimine yönelik materyal önerileri
Material suggestions for the examination and teaching of the 7th grade hajj and sacrification unit
- Tez No: 980146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF GÖKÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, Materyal kullanımı, Ortaokullar, Religious education, Religious culture and moral knowledge lesson, Material usage, Secondary schools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın temel amacı, 7. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde yer alan“hac ve kurban”ünitesinin öğrenci merkezli, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi destekleyecek materyaller vasıtasıyla öğretimine katkı sunmaktır. Bu çalışma, özellikle soyut dini kavramların somutlaştırılmasıyla öğrencilerde konuya yönelik ilgi ve farkındalık oluşturulması noktasında önem arz etmektedir. Ünitede yer alan hac ve kurban kavramları detaylı biçimde analiz edilmeye çalışılarak bu kavramların öğrenci dünyasında nasıl karşılık bulabileceğine odaklanılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan öğretim programı, ders kitabı içeriği ve ünitenin kazanımları doküman analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu analiz doğrultusunda öğrencilerin gelişimlerini destekleyecek materyal önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Yapılandırmacı yaklaşım yöntemiyle öğrenci katılımını merkeze alarak çoklu öğrenmeye teşvik eden araç-gereç ve materyallerin sunulmasına öncelik verilmiştir. Uygulama aşamasında birtakım öğretim materyalleri sunulmuştur. Bunlar arasında hac ibadetinin aşamalarını anlatan akış diyagramları, etkinlik önerileri, bilgilendirici maket örnekleri ve oyun temelli öğrenme materyalleri yer almaktadır. Ayrıca kurban ibadetine dair toplumsal dayanışma ve paylaşma temalarını öne çıkaran görsel çalışmalar ve oyun önerileri de hazırlanmıştır. Öğrencilerin aktif katılımına destek olacağı düşünülen bu materyallerin aynı zamanda değerlendirme sürecine katkı sunması da planlanmıştır. Çalışma sonucunda ulaşılan veriler, materyal destekli eğitim-öğretimde öğrencilerin dini içerikleri daha kolay ve derinlemesine kavrayabilecekleri sonucunu ortaya koymuştur. Özellikle soyut kavramları hikayeleştirme ve görselleştirme yoluyla somutlaştırılmanın öğrenci dikkatinin derse çekilmesine ve öğrenmede kalıcılığın artmasına katkı sağlayacağı öngörülmüştür. Ayrıca, etkinlik temelli ve etkileşimli öğretim yöntemlerinin öğrencilerde anlamlı öğrenme sağladığı, soru sorma ve düşünme becerilerini geliştirdiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, materyal temelli öğretim yaklaşımlarının, hac ve kurban ünitesinin öğrencilere etkili şekilde aktarılmasına katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin materyal kullanımı konusunda desteklenmesi ve bu tür içeriklerin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to contribute to the teaching of the unit“hajj and sacrifice”in the 7th grade religious culture and ethics course through materials that will support student-centered, meaningful and permanent learning. This study is especially important in terms of creating interest and awareness in students regarding the subject by concretizing abstract religious concepts. The concepts of hajj and sacrifice in the unit were tried to be analyzed in detail and focused on how these concepts can find a response in the student world. In the study, the document analysis method, one of the qualitative research methods, was used. The curriculum prepared by the Ministry of National Education, the content of the textbook and the unit achievements were examined using the document analysis method. In line with this analysis, material suggestions that would support the development of students were attempted to be presented. Priority was given to presenting tools and materials that encourage multiple learning by focusing on student participation with the constructivist approach method. During the implementation phase, a number of teaching materials were presented. These included flow charts explaining the stages of the Hajj ritual, activity suggestions, informative model examples, and game-based learning materials. In addition, visual works and game suggestions that emphasize the themes of social solidarity and sharing regarding the sacrifice ritual were prepared. It was planned that these materials, which are thought to support the active participation of students, will also contribute to the evaluation process. The data obtained as a result of the study revealed that students can comprehend religious content more easily and deeply in material supported education-training. It was predicted that especially concretizing abstract concepts through storytelling and visualization would contribute to drawing student attention to the lesson and increasing permanence in learning. In addition, it was observed that activity-based and interactive teaching methods provided meaningful learning to students and developed their questioning and thinking skills. As a result, it was concluded that material-based teaching approaches contribute to the effective transfer of the Hajj and Sacrifice unit to students. In this direction, it is recommended that teachers be supported in the use of materials and that such content be disseminated.