Farklı ülkelerde yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlerin yazma hatalarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study on the writing skills of learners of Turkish as a foreign language in different countries
  1. Tez No: 980214
  2. Yazar: HİLAL BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Turkish education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Yabancı dil öğretimi okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinin bütünleşik olarak geliştirilmesini hedeflemektedir. Dil yetkinliğini somut olarak ortaya koyan yazma becerisinin geliştirilmesi, öğrenicilerin dili farklı kullanım alanlarında hem doğru hem de işlevsel biçimde üretime geçebilmeleri açısından önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, farklı ülkelerde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen bireylerin yazılı üretimlerinde görülen hataların karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu amaç çerçevesinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen ve uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı'nda başarılı olarak Türkçe dil yeterliğini belgeleyen bireylerin, sınavın yazma bölümündeki görevlere verdikleri cevaplar incelenmiştir. Araştırmada maksimum çeşitlilik yöntemi dikkate alınarak 18 ülkeden, farklı ana diline sahip 178 bireyin yazma hatalarının analizi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması temel alınmıştır. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada hatalar ses bilgisi, biçim bilgisi, söz dizimi, sözcük bilgisi ile yazım ve noktalama boyutlarında sınıflandırılmış; bulgular tablolar ve şekiller hâlinde sunulmuştur. Analizler sonucunda bireylerin hatalarının özellikle yazım ve noktalama, biçim bilgisi ve ses bilgisinde yoğunlaştığı; en az hatanın ise söz diziminde yapıldığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde yazma becerisinin geliştirilmesine yönelik öğreticilere, öğrenicilerin yazma sürecinde ortaya çıkan hatalarına ilişkin farkındalık geliştirerek öğretim yöntem ve tekniklerini çeşitlendirmeleri; materyal geliştiricilere hedef kitlenin ana dili özelliklerini de dikkate alarak dilin doğru kullanımını destekleyen öğretim materyalleri tasarlamaları; araştırmacılara ise farklı ana diline sahip öğrenici gruplarını karşılaştırmalı biçimde ele alan, hata türleri ile öğretim süreçleri arasındaki etkileşimi ortaya koyan ve alana kuramsal katkı sağlayacak çalışmalar yapmaları gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign language instruction aims to develop the skills of reading, listening, speaking, and writing in an integrated manner. The development of writing skills is crucial for enabling learners to produce language accurately and functionally in various contexts. The purpose of this study is to comparatively analyze the errors observed in the written productions of learners of Turkish as a foreign language in different countries. For this purpose, the study examined the responses given by individuals who successfully demonstrated their Turkish language proficiency in the Turkish Proficiency Exam developed and administered by the Yunus Emre Institute, specifically focusing on the tasks in the writing section of the exam. The study aimed to analyze the writing errors of 178 individuals from 18 different countries with diverse native languages. Accordingly, a case study design, one of the qualitative research methods, was adopted. The data obtained were analyzed using the descriptive analysis method. In the study, errors were classified under the categories of phonology, morphology, syntax, vocabulary, spelling, and punctuation, and the findings were presented in tables and figures. The analyses revealed that the participants' errors were particularly concentrated in spelling and punctuation, morphology, and phonology, while the fewest errors were observed in syntax. The study recommends that instructors diversify their teaching methods with greater awareness of learners' writing errors, material developers design resources that reflect learners' native language features, and researchers conduct comparative studies on error types and teaching processes to enrich the field.