Fen bilimleri öğretmenlerinin zihinsel döndürme beceri düzeylerinin kuşak ve cinsiyet değişkenleri bakımından karşılaştırılması
Comparison of science teacher's mental rotation skill levels in terms of generation and gender variables
- Tez No: 980234
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ GÜVEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Branş öğretmenleri, Eğitim bilimleri, Eğitim dergileri, Eğitim faaliyetleri, Eğitim ihtiyaçları, Eğitim sektörü, Eğitim stratejileri, Eğitim teknolojisi, Eğitim yöntemleri, Görüntüleme-üç boyutlu, Branch teachers, Educational science, Education periodicals, Education activities, Training needs, Education sector, Training strategies, Education technology, Education methods, Imaging-three-dimensional
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İnsanların yaşadığı dönemde karşılaştığı büyük olaylar, onların karakteristik özelliklerini oluşturmaktadır. Meydana gelen savaşlar, oluşan ekonomik krizler, doğal afetler, kültürel anlamda ortaya çıkan yeni gelişmeler gibi kritik geçişler nesillerin hayata bakış açısını değiştirmektedir. Bu noktada karşımıza kuşak kavramı çıkmaktadır. Kuşak, yaklaşık olarak aynı dönemlerde doğmuş, dolayısıyla birbirine benzer durumları yaşamış kişilerin oluşturduğu topluluklar şeklinde tanımlanmaktadır. Kuşakların öğrenme stillerindeki, yaşam durumlarındaki farklılıklar ile zihinsel döndürme becerilerinin de farklı olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin zihinsel döndürme beceri düzeylerini kuşak ve cinsiyet değişkenleri açısından incelemektir. Araştırmanın amacına uygun olarak bu çalışmada nicel araştırma modellerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Genel tarama modeli çalışmalarında araştırmacı bağımsız değişken üzerinde herhangi bir etkiye sebep olacak bir işlem yapmamakta, evren hakkında genel bir yargıya ulaşmak için evrenin tamamı ya da evrenden seçilen örneklem üzerinde çalışmalar yürütmektedir. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılı, güz döneminde Kırıkkale ilinde görev yapan toplam 207 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu uygun örnekleme ile belirlenmiştir. Uygun örneklemede çalışma grubu, araştırmayı yürüten araştırmacı tarafından araştırma için gönüllü, uygun ve ulaşması kolay bireylerden seçilmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Zihinsel Döndürme Testi kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini analiz etmek için Microsoft Excel 2019 elektronik tablo programı ve SPSS 25 istatistik analiz programı kullanılmıştır. Öğretmenlerin çalışmada kullanılan teste verdikleri yanıtların normalliğinin araştırılmasında betimsel istatistik tekniklerinden faydalanılmıştır. Testten elde edilen puanlara ilişkin mod, medyan ve ortalama değerleri ile basıklık ve çarpıklık katsayıları hesaplanmıştır. Test sonuçları normal dağılım gösterdiği için verilerin analizinde bağımsız gruplar T testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğretmenlerin zihinsel döndürme beceri düzeylerinin kuşak değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. X kuşağında yer alan öğretmenler ile Y kuşağında yer alan öğretmenlerin zihinsel döndürme beceri düzeyleri arasında Y kuşağı lehine, yine Y ve Z kuşağında yer alan öğretmenlerin zihinsel döndürme beceri düzeyleri arasında Y kuşağı lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. X kuşağında yer alan öğretmenler ile Z kuşağında yer alan öğretmenlerin zihinsel döndürme beceri düzeyleri arasında ise anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Cinsiyet değişkeni bakımından araştırmanın alt problemlerine ilişkin sonuçlar genel olarak erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlerden daha yüksek bir zihinsel döndürme becerisine sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The major events people face during their lifetimes shape their characteristics. Critical transitions such as wars, economic crises, natural disasters, and new cultural developments change the perspectives of generations on life. At this point, the concept of generation emerges. A generation is defined as a group of people born around the same time and therefore experiencing similar situations. It is believed that differences in learning styles and life situations across generations may also lead to differences in mental rotation skills. The purpose of this research is to examine the mental rotation skill levels of science teachers in terms of generational and gender variables. In accordance with the purpose of the research, a general survey model, a quantitative research model, was used in this study. In general survey model studies, the researcher does not perform any operations that will have any effect on the independent variable; instead, studies are conducted on the entire population or a sample selected from the population to reach a general conclusion about the population. The study group of this research consisted of 207 science teachers working in Kırıkkale during the fall semester of the 2024-2025 academic year. The study group was determined using convenience sampling. In convenience sampling, the study group is selected by the researcher from individuals who volunteer for the study, are convenient, and easy to reach. The Mental Rotation Test was used as the data collection tool in the study. Microsoft Excel 2019 spreadsheet program and SPSS 25 statistical analysis program were used to analyze the research data. Descriptive statistical techniques were used to investigate the normality of the teachers' responses to the test used in the study. Mode, median, and mean values, as well as kurtosis and skewness coefficients, were calculated for the test scores. Since the test results showed a normal distribution, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used in the data analysis. As a result of the study, it was determined that the mental rotation skill levels of teachers differed significantly according to the generation variable. A significant difference was found between the mental rotation skill levels of teachers in Generation X and Generation Y in favor of Generation Y, and a significant difference was found between the mental rotation skill levels of teachers in Generations Y and Z in favor of Generation Y. No significant difference was found between the mental rotation skill levels of teachers in Generation X and Generation Z. The results of the sub-problems of the study in terms of gender variable generally show that male teachers have higher mental rotation skills than female teachers.