Oyun temelli öğrenmenin ilkokul öğrencilerinin hayat bilgisi dersindeki sorgulama becerilerine etkisi
The effect of game-based learning on primary school students' inquiry skills in the life sciences course
- Tez No: 980275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun temelli öğrenme modeli, sorgulama becerisi, hayat bilgisi öğretimi, ilkokul, Game-based learning model, inquiry skills, life sciences education, primary school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, oyun temelli öğrenmenin ilkokul öğrencilerinin hayat bilgisi dersindeki sorgulama becerilerine etkisini incelemek amacıyla ele alınmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar dönemi içerisinde yapılmıştır. Araştırma, yarı deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu desene göre yürütülmüştür. Katılımcılar Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde yer alan sosyoekonomik düzeyi, Türkçe konuşma, anlama becerilerine sahip olan benzer 58 üçüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma süreci veri toplama araçları uygulanmasıyla beraber toplamda on hafta sürmüştür. Deney grubundaki öğrencilerle oyun temelli öğrenim yöntemiyle desteklenen hayat bilgisi dersleri işlenirken, kontrol grubundaki öğrenciler için mevcut Hayat Bilgisi Öğretim programı (2019) dahilinde dersler işlenmiştir. Araştırmanın öncesinde ve sonrasında veri toplama aracı olarak öğrencilerin sorgulama becerilerini belirleyebilmek için“Sorgulama Beceri Ölçeği (SBÖ)”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS 27.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, gruplar arası farkların başlangıç düzeyleri kontrol edilerek değerlendirilmesini sağlamak amacıyla Kovaryans Analizi (ANCOVA) uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, oyun temelli öğrenme yöntemiyle desteklenen Hayat Bilgisi öğretimi uygulanan deney grubundaki öğrenciler ile mevcut Hayat Bilgisi Öğretim Programı (2019) doğrultusunda yapılan kontrol grubundaki öğrencilerin sorgulama beceri ölçeği ön test puanları kontrol altına alındığında son test puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Sorgulama Beceri Ölçeğinin çevre hayatını sorgulama, günlük hayatı sorgulama ve doğadaki hayatı sorgulama alt ölçeklerinin ön test toplam puanları kontrol altına alındığında, son test puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Bu bulgular doğrultusunda, oyun temelli öğrenme yönteminin hayat bilgisi dersinde uygulanmasının öğrencilerin sorgulama becerilerinin gelişimine anlamlı katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of game-based learning on the inquiry skills of primary school students in the Life Studies course. The research was carried out during the spring semester of the 2024–2025 academic year. It was designed according to a quasi-experimental pre-test post-test control group design. The participants consisted of 58 third-grade students in Şahinbey district of Gaziantep province, who had similar socioeconomic backgrounds and Turkish speaking and comprehension skills. The research process, including the administration of data collection tools, lasted for a total of ten weeks. While the lessons in the experimental group were conducted using game-based learning methods in the Life Studies course, the control group followed the existing Life Studies Curriculum (2019). Before and after the research, the“Inquiry Skills Scale (ISS)”was used as a data collection tool to determine students' inquiry skills. The data obtained from the study were analyzed using IBM SPSS 27.0 package program. To evaluate group differences by controlling for baseline levels, Analysis of Covariance (ANCOVA) was applied. The results of the analysis revealed a significant difference in favor of the experimental group in terms of post-test scores when pre-test scores of the Inquiry Skills Scale were controlled for. Similarly, when the pre-test scores of the Inquiry Skills Scale sub-dimensions—inquiring about environmental life, daily life, and natural life—were controlled for, significant differences were found in favor of the experimental group in post-test scores. In line with these findings, it can be stated that the implementation of game-based learning in the Life Studies course makes a significant contribution to the development of students' inquiry skills.