Yaşlılık sigortasından yararlanma koşullarında yapılan değişikliklerin aktüeryal denge üzerinde etkisi: EYT örneği
The impact of changes in eligibility conditions for old-age insurance on actuarial balance: The case of those known as“EYT”
- Tez No: 980418
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Bireysel emeklilik, Tamamlayıcı emeklilik sistemi, Özel sosyal güvenlik sistemi, Individual retirement, Supplementary pension system, Private social security system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de sosyal sigorta kapsamında olmak farklı kanunlarla farklı tarihlerde düzenlenmiştir. Bu durum ve bu kanunlarda zaman içerisinde düzenlemeler yapılmış olması farklı şartlarla emekli olma durumuna sebep olmuştur. 4447 sayılı Kanunla başlayan emeklilikte kademeli olarak yaş şartı getirilen sigortalılar tarihi süreçte kendilerini emeklilikte yaşa takılanlar olarak tanımlamışlar ve zamanla bu durum EYT olarak kısaltılmıştır. Bu sigortalılara da EYT'liler denilmiştir. 7438 sayılı Kanunla bu sigortalı grubuna yönelik yasal düzenleme yapılmıştır. 7438 emekliliğe ilişkin son yasal düzenleme olup belli işe giriş tarihine sahip sigortalılara erken emekli olma yolunu açmıştır. 7438 sayılı Kanun sonrasında emekliliğe hak kazanmada aranan tüm kriterler ile sosyal sigortacılık tarihimizde emekliliğe yönelik yapılan kanuni düzenlemelerin ne olduğu ve hangi tarihlerde hangi şartlarla emekli olunabildiği hususlarına yer verilmesi çalışmanın önemlerinden birisidir. Emekliliği hak etmede yaş şartının belli bir sigortalı grubu için kaldırılmış olmasının Türk sosyal güvenlik sistemine etkisinin ne olduğunu ölçmekte çalışmamızın problemidir. Çalışma konusu olarak bu problem seçilmiştir çünkü emeklilikte yaş şartının kaldırılmasına bağlı olarak önemli sayıda bir sigortalı grubunun emekliliği sonrası sosyal güvenlik sisteminin nasıl etkilendiğini ortaya koymak gerek sosyal güvenlik alanında gerekse maliye ve ekonomi alanında yapılacak birçok tartışmaya ve çalışmaya temel teşkil edebilecektir. Çünkü emekli sayısında meydana gelen artışın sosyal güvenlik sisteminin mali yapısını ya da başta emekli aylıkları olmak üzere sistemden sağlanan hakları ve ülke ekonomisine ilişkin bazı rasyoları değiştirebilme durumu vardır. Bu sebep çalışmamızın ayrı bir önem nedenidir. Konu anlatılırken ve sonucun ne olduğu ölçülürken başta SGK, HMB verileri ile TÜİK rakamlarından faydalanılarak konu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, social security coverage has been regulated by different laws and at different dates. This, and the subsequent amendments to these laws, can be said to have led to different retirement conditions. Beginning with Law No. 4447, insured individuals who gradually introduced an age requirement for retirement have historically been defined as those who are stuck with the retirement age, and this has been shortened to EYT over time. These insured individuals have come to be known as EYT recipients. Law No. 7438 introduced legal regulations for this group of insured individuals. It can be said that 7438 was the final legal regulation regarding retirement, paving the way for early retirement for insured individuals with specific employment dates. One of the key aspects of this study is to include all the criteria required for retirement eligibility after Law No. 7438, the legal regulations regarding retirement in our history of social insurance, and the dates and conditions under which retirement is possible. The purpose of this study is to measure the impact of the removal of the age requirement for retirement eligibility for a specific group of insured individuals on our social security system. This problem was chosen as the subject of this study because revealing how the removal of the retirement age requirement affects our social security system after the retirement of a significant number of insured individuals can form the basis for numerous discussions and studies in social security, finance, and economics. This is because an increase in the number of retirees could potentially alter the financial structure of the social security system, the benefits provided by the system, particularly pensions, and certain ratios related to the national economy. This is a significant factor in our study. In discussing the topic and measuring the outcome, we primarily utilize data from the Social Security Institution (SGK), the HMB, and the Turkish Statistical Institute (TÜİK) figures.