Designing a“Hyperaudiovisual analysis model for remakes”: The case of American and Turkish remakes of the Korean original tv show Good Doctor
“Yeniden çevrimler için ileri-görsel-işitsel inceleme modeli”tasarımı: Good Doctor adlı orijinal Kore dizisinin Amerikan ve Türk yeniden çevrimleri örneği
- Tez No: 980446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SELMİN SÖYLEMEZ, DR. ÖZLEM GÖKÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Görsel-işitsel çeviri (GİÇ), yeniden çevrim diziler, ilerimetinsellik, Yeniden Çevrimler İçin İleri-Görsel-İşitsel İnceleme Modeli, Good Doctor, Görsel-işitsel çeviri, Audiovisual translation (AVT), television remakes, hypertextuality, Hyperaudiovisual Analysis Model for Remakes, Good Doctor, Audiovisual translation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çeviri ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Yeniden çevrimlerin (görsel-işitsel) çeviribilim kapsamında görece sınırlı bir araştırma geçmişi bulunmaktadır. Yeniden çevrimler, doğası gereği önceki metinler tarafından şekillendirildikleri için metinlerarası bir yapıya sahiptirler. Bu bağlamda, bu doktora tezi tek sezonluk Good Doctor [굿 닥터] (2013) adlı orijinal Kore dizisi ile Amerikan The Good Doctor (2017) ve Türk Mucize Doktor (2019) yeniden çevrim dizilerinin ilk sezonları arasındaki metinlerarası unsurları araştırmaktadır. Bu orijinal yapım ve iki yeniden çevrimi, bu çalışma kapsamında önerilen ve (1) ön bilgi ve teknik özellikler, (2) görsel-işitsel özellikler, (3) simgesel özellikler, (4) kültürel özellikler, (5) (varsa) konuya dayalı terminoloji ve (6) sahne paralellikleri kategorilerinden oluşan“Yeniden Çevrimler İçin İleri-Görsel-İşitsel İnceleme Yöntemi”ışığında detaylı olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler, Gérard Genette'in (1997) ötemetinsel unsurlarından biri olan 'ilerimetinsellik' kavramı merceğinden değerlendirilmiştir. İlerimetinsel paralellikler ve söz konusu altı kategori altında tespit edilen ilerimetinsel unsurlar (genişletme, kesip çıkartma, devam sezonları vb. gibi), örnek liste, tablo ve şemalarla birlikte sunulmuştur. Çalışmanın bulguları, orijinal Kore dizisinin Amerikan ve Türk yeniden çevrimlerinde yer alan ilerimetinsel paralellikler hakkında oldukça hacimli bir veri sunmaktadır. Çalışma, aynı zamanda Türk yeniden çevrimi üzerinde ilerimetinsel açıdan en çok etkiye sahip olan önceki yapımın Amerikan yeniden çevrimi olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak, bu çalışma dizi veya film yeniden çevrimlerinin incelemesine yönelik daha gelişmiş inceleme modellerinin oluşturulması noktasında gelecekteki araştırmacılar için bir fikir vermeyi ve böylelikle (görsel-işitsel) çeviribilim alanına daha ileri düzeyde katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Remakes hold a rather limited research history under (audiovisual) translation studies. By their nature, remakes display intertextual patterns because they are majorly shaped by anterior texts. This doctoral dissertation explores such intertextual components between the single-season Korean original TV show Good Doctor [굿 닥터] (2013) and the first seasons of its American and Turkish TV remakes, respectively The Good Doctor (2017) and Mucize Doktor [A Miracle] (2019). The original production and its remakes are further examined under this study's proposed“Hyperaudiovisual Analysis Model for Remakes,”which encompasses six categories of (1) preliminary information and technical features, (2) audiovisual features, (3) symbolic features, (4) cultural features, (5) theme-based terminology (if any), and (6) scene parallelism. The extracted data are assessed based on one of Gérard Genette's (1997) transtextual elements; hypertextuality. The hypertextual parallelisms and elements (such as amplification, excision, sequel, etc.) detected under the aforementioned six categories are presented with lists of examples, tables and charts. The findings of the study provide voluminous data on the hypertextual parallelisms extant in the American and Turkish remakes of the Korean original TV show. The study also identifies the American remake as the earlier production that most hypertextually influenced the Turkish version. Ultimately, this study aspires to provide an insight for future researchers to work through more improved analysis models for TV or film remake analysis which would contribute further to the discipline of (audiovisual) translation studies.