Yapay zekânın reklamcılık uygulamalarındaki rolü: Reklam profesyonellerinin yapay zekâya ilişkin algıları üzerine bir araştırma
The role of artificial intelligence in advertising: A research on advertising professionals perceptions of artificial intelligence
- Tez No: 980587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZUHAL GÖK DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklamcılık, Advertising
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen teknolojiler ve bu teknolojilerle ortaya çıkan yenilikçi çözümlerin insan yaşamına entegre edilmesiyle birlikte, veri miktarında olağanüstü bir artış yaşanmıştır. Bireyler, günlük yaşamlarını sürdürürken sürekli olarak veri tüketmekte; bu verilerin hızlı ve etkili bir şekilde işlenebilmesi için gelişmiş teknolojilere duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Bu durum, mevcut sistemlerde bir değişimi zorunlu kılmaktadır. Günümüzde bu dönüşümün temelinde ise teknolojik ilerlemenin merkezinde konumlanan yapay zekâ teknolojileri yer almaktadır. Günümüzde toplumsal ve bireysel yaşamın vazgeçilmez bir unsuru hâline gelen yapay zekâ teknolojileri, günlük yaşamdan iş dünyasına kadar hemen her alanda köklü dönüşümlere yol açmaktadır. Bu dönüşümün etkisiyle reklamcılıkta da yapay zekâ destekli uygulamaların, verimliliği artırmak amacıyla giderek daha yaygın şekilde kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Bu bağlamda reklam ajanslarında yapay zekânın nasıl algılandığının ve hangi alanlar ve görevlerde kullanıldığının ortaya konulması önem arz etmektedir. Bu tez çalışması ile yapay zekâ uygulamalarının reklamcılıktaki kullanım alanlarını ve bu uygulamaların kullanımı ile yerine getirilebilen görevleri; yapay zekâ uygulamalarının kullanımından doğan etki, sınır ve zorluklarla birlikte saptamak ve yapay zekânın reklamcılıkta potansiyel kullanım alanlarını belirlemek amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak 13 reklam ajansından 28'i ajans profesyoneli, 10'u ajans yöneticisi olmak üzere toplam 38 katılımcı ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiş ve bu görüşmeler betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; metin yazarlığı ve redaksiyon, tasarım, sosyal medya için içerik üretimi, hedef kitle belirleme, strateji geliştirme ve marka iletişimi gibi ajansların temel görev alanlarında yapay zekâ uygulamalarının aktif biçimde kullanıldığı görülmektedir. Genel olarak, yapay zekâ teknolojilerinin ajans profesyonelleri ve yöneticileri tarafından olumlu karşılandığı; bu uygulamaların görevleri destekleyen birer yardımcı asistan olarak değerlendirildiği görülmektedir. Ancak, görevlerin tamamen yapay zekâya bırakılmaması, insan denetimi ve yönlendirmesiyle yürütülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak, hukuki düzenlemelerin henüz netleşmemiş olması yapay zekâ kullanımında temkinli bir tutumu beraberinde getirmekte; etik ve yasal sınırların belirlenmesi bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, tüm sınırlılıklara rağmen yapay zekânın reklamcılık alanında özellikle hız ve verimlilik açısından önemli katkılar sunduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
With the integration of technologies and the innovative solutions they bring into human life, there has been an extraordinary increase in the amount of data. Individuals constantly consume data in their daily lives, and the need for advanced technologies that can process this data quickly and efficiently is growing by the day. This situation necessitates a transformation in existing systems. At the core of this transformation today are artificial intelligence (AI) technologies, which are positioned at the heart of technological advancement. AI technologies, which have become an indispensable part of both social and individual life, are leading to profound changes in almost every area, from daily routines to the business world. As a result of this transformation, AI-supported applications are increasingly being used in advertising to enhance efficiency. In this context, understanding how AI is perceived in advertising agencies and in which areas and tasks it is used becomes significant. This thesis aims to identify the areas of use of AI applications in public relations, the tasks that can be carried out with these applications, as well as the effects, limitations, and challenges arising from the use of AI, and to determine its potential usage areas in advertising. To achieve this goal, in-depth interviews were conducted with a total of 38 participants from 13 advertising agencies 28 agency professionals and 10 agency executives and these interviews were analyzed using the descriptive analysis method. The research carried out within the scope of this study reveals that AI applications are actively used in core agency functions such as copywriting and editing, design, content creation for social media, target audience identification, strategy development, and brand communication. Overall, it is observed that AI technologies are positively received by agency professionals and executives and are regarded as supportive assistant tools that aid in carrying out tasks. However, it is concluded that tasks should not be entirely delegated to AI, and that human supervision and guidance are essential. In addition, the fact that legal regulations are not yet clearly defined leads to a cautious approach toward AI usage; thus, the need to establish ethical and legal boundaries emerges as a necessity. Despite all these limitations, it can be said that AI offers significant contributions to the field of advertising, especially in terms of speed and efficiency.