Kripto endeksin portföy çeşitlendirmesine etkisi
The effect of crypto index on portfolio diversification
- Tez No: 980703
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAN TEKSİN TEVFİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kripto varlık, Markowitz, Portföy optimizasyonu, Portföy riski, Portföy teorisi, Portföy çeşitlendirme, Sharpe, Cryptocurrency, Markowitz, Portfolio optimization, Portfolio risk, Portfolio theory, Portfolio diversification, Sharpe
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kripto para piyasalarının hızla gelişmesi ve finansal ekosistemde giderek daha fazla yer edinmesi, yatırım portföylerinde bu varlıkların rolünü değerlendiren yeni akademik çalışmalara zemin hazırlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye finansal piyasalarındaki geleneksel yatırım araçlarından oluşan bir portföye kripto endeksinin dahil edilmesinin portföyün risk-getiri yapısına etkisini analiz etmektir. Çalışmada, döviz, BİST 100, gram altın, konut fiyat endeksi, mevduat faizi gibi temel finansal varlıklar kullanılarak oluşturulan portföyler, kripto endeksinin entegrasyonu karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Veri seti, Ocak 2010-Ocak 2024 dönemine ait üçer aylık frekansta toplanmış ve https://www.tradingview.com ile https://tr.investing.com/crypto/bitcoin kaynaklarından elde edilmiştir. Analiz sürecinde, portföy optimizasyonunun temelini oluşturan Markowitz Modeli ile risk ve getiri arasındaki dengeyi sağlayan etkin sınırlara ulaşmaya yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca, piyasadaki varlıkların performansını en iyi şekilde temsil eden Tek İndeksli Model ve portföy performansını ölçen ve karşılaştıran Sharpe Oranı gibi analitik araçlar kullanılarak, farklı portföy bileşimleri sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Bu modeller ve yöntemler sayesinde, çeşitli varlık kombinasyonlarının risk ve getirileri üzerindeki etkileri detaylı şekilde ölçülmüş ve en uygun portföy yapılandırmaları belirlenmiştir. Kripto endeksinin portföy çeşitlendirmesine belirli koşullarda anlamlı katkılar sağlayabildiğini ve özellikle risk-getiri oranını iyileştirme potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Kripto varlıkların yüksek volatilite ve fiyat dalgalanmaları gibi kendine özgü risk faktörleri nedeniyle, yatırımcıların bu varlıkları portföylerine dahil ederken dikkatli olmaları ve dinamik risk yönetimi stratejileri geliştirmeleri gerektiği gözlemlenmiştir. Kripto endeksinin entegrasyonunun portföy çeşitlendirmesine olan katkısına ilişkin ampirik kanıtlar ortaya konulmuş, yatırımcılar adına sürdürülebilir ve dengeli portföy stratejileri geliştirilmiştir. Kripto endeksinin portföy çeşitlendirmesine katkısı belli sınırlar ve koşullar altında anlam kazanmakla beraber, yüksek volatilitenin getirdiği riskler dikkate alınmadan tam potansiyelinden yararlanılamayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of cryptocurrency markets and their increasing presence in the financial ecosystem have laid the groundwork for new academic studies examining the role of these assets in investment portfolios. This study aims to analyze the impact of incorporating a crypto index into a portfolio composed of traditional financial instruments in the Turkish financial markets, with a focus on the portfolio's risk-return structure. In the study, portfolios created using basic financial assets such as foreign exchange, BIST 100, gram gold, housing price index, deposit interest and the integration of the crypto index are comparatively evaluated. The dataset, covering the period from January 2015 to January 2025 with quarterly frequency, was obtained from https://www.tradingview.com/ and https://tr.investing.com/crypto/bitcoin. The Markowitz Model was applied to reach efficient frontiers that balance risk and return. Additionally, the Single Index Model and Sharpe Ratio were used to systematically analyze various portfolio compositions and evaluate their performance. These tools allowed for a detailed assessment of how different asset combinations affect risk and return, helping to identify the most optimal portfolio configurations. The data collection date is 27.05.2024. The study shows that the crypto index can make a significant contribution to portfolio diversification under certain conditions, especially by improving the risk-return profile. However, due to the inherent risks of cryptocurrencies, such as high volatility and price fluctuations, investors should be cautious and adopt dynamic risk management strategies. Empirical evidence was provided to support the contribution of the crypto index to diversification, leading to the development of sustainable and balanced investment strategies. While the inclusion of the crypto index enhances portfolio diversification under specific conditions, its high volatility must be carefully managed to fully benefit from its potential.