Kurabiye üretiminde nohut haşlama suyunun (aquafaba) yumurta ikamesi olarak kullanımının araştırılması
Investigation of the use of chickpea boiling water (aquafaba) as an egg substitute in cookie production
- Tez No: 981056
- Danışmanlar: DOÇ. CEM BALTACIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ DEMİR ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, Nohut, Yumurtalar, Drying, Chickpea, Eggs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, aquafaba (nohut haşlama suyu) tozu ile hazırlanan vegan kurabiye hamurlarının sertlik ve yapışkanlık; pişirilen kurabiyelerin kırılganlık, sertlik, nem, su aktivitesi, yayılma oranı, renk, duyusal özellikler, protein ve kül içerikleri ile istatistiksel analizleri incelenmiştir. Çalışmada kontrol (0,030 g yumurta akı tozu), deney 1 (0,020 g NHS), deney 2 (0,030 g NHS) ve deney 3 (0,040 g NHS) olmak üzere dört farklı kurabiye hamuru hazırlanmıştır. 0,020 g NHS içeren grup en yüksek sertlik ve dayanıklılığı, 0,040 g NHS içeren grup en yüksek nem ve esnekliği, 0,030 g NHS içeren grup ise duyusal açıdan en yüksek tat ve ağızda dağılma puanlarını göstermiştir. Kül içeriği NHS miktarıyla azalırken, protein miktarı düşük NHS düzeyinde azalmış, yüksek NHS düzeyinde artmıştır; renk analizlerinde a* ve L* değerleri değişmiş, b* değerleri sabit kalmıştır. Elde edilen bulgular, aquafabanın yumurta yerine kullanılabilecek fonksiyonel bir vegan alternatif olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the hardness and stickiness of vegan cookie doughs prepared with aquafaba (chickpea cooking water) powder, along with the brittleness, hardness, moisture content, water activity, spread ratio, color, sensory properties, protein and ash contents, and statistical analyses of the baked cookies were examined. Four different formulations were prepared: control (0.030 g egg white powder), experiment 1 (0.020 g NHS), experiment 2 (0.030 g NHS), and experiment 3 (0.040 g NHS). The 0.020 g NHS sample showed the highest hardness and durability, the 0.040 g NHS sample the highest moisture and elasticity, and the 0.030 g NHS sample achieved the highest taste and mouthfeel scores. Ash content decreased with increasing NHS levels, while protein content decreased at low and increased at high NHS concentrations; in color analysis, a* and L* values varied, whereas b* values remained constant. The results demonstrate that aquafaba can function as a viable and functional vegan alternative to eggs.