Çalışanların etik liderlik algılarının örgütsel özdeşleşme üzerine etkisinde psikolojik sözleşmenin aracılık rolü
The mediating role of psychological contract in the effect of employees' perceptions of ethical leadership on organizational identification
  1. Tez No: 981085
  2. Yazar: MUHAMMED ABBAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ HIRLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik liderlik, Psikolojik sözleşme, Örgütsel özdeşleşme, Ethical leadership, Psychological contract, Organizational identification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların etik liderlik algılarının psikolojik sözleşme ve örgütsel özdeşleşme ile olan doğrudan ve dolaylı ilişkilerini incelemektir. Belirlenen bu amaç doğrultusunda, etik liderlik, psikolojik sözleşme ve örgütsel özdeşleşme kavramlarına ilişkin mevcut literatür taranmıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde, Gaziantep ilinde faaliyet gösteren kâr amacı gütmeyen insani yardım derneklerinde görev yapan 405 çalışana yüz yüze ve çevrimiçi yöntemlerle anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiş; faktör ve güvenirlik analizlerinin ardından, SPSS Process Macro eklentisi aracılığıyla oluşturulan modeller test edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre; etik liderlik algısının işlemsel ve ilişkisel psikolojik sözleşme, örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı, işlemsel ve ilişkisel psikolojik sözleşmenin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinin pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkileri belirlemek amacıyla kullanılan Bootstrap yönteminden elde edilen sonuçlara göre ise; etik liderlik algısının işlemsel psikolojik sözleşme üzerinden örgütsel özdeşlemeye olan dolaylı etkisinin istatistiksel olarak anlamsız, etik liderlik algısının ilişkisel psikolojik sözleşme üzerinden örgütsel özdeşleşmeye olan dolaylı etkisinin ise istatistiksel olarak anlamlı, etik liderlik algısı ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide ilişkisel psikolojik sözleşmenin kısmi aracılık rolü olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the direct and indirect relationships between employees' perceptions of ethical leadership and psychological contract as well as organizational identification. In line with this objective, the existing literature on ethical leadership, psychological contract, and organizational identification was reviewed. During the implementation phase of the research, surveys were conducted both face-to-face and online with 405 employees working in non-profit humanitarian aid associations operating in the province of Gaziantep. The data obtained were analyzed using the SPSS software package; following factor and reliability analyses, models created through the SPSS Process Macro add-on were tested. According to the results of the regression analysis, it was found that the effect of perceived ethical leadership on transactional and relational psychological contract and organizational identification is positive and statistically significant, and that the effect of both transactional and relational psychological contracts on organizational identification is also positive and statistically significant. Based on the results obtained through the Bootstrap method, which was used to determine the direct and indirect effects between variables, the indirect effect of perceived ethical leadership on organizational identification through transactional psychological contract was found to be statistically insignificant, whereas the indirect effect through relational psychological contract was statistically significant. Furthermore, relational psychological contract was found to play a partial mediating role in the relationship between perceived ethical leadership and organizational identification.