Makarna ambalaj tasarımlarının satın alma niyetine etkisi
The effect of pasta packaging designs on the intention of purchasing
  1. Tez No: 981122
  2. Yazar: ESRA SARIYILDIZ YENİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM İLASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TACER CABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Makarna Ambalajı, Ambalaj Tasarımı, Satın Alma Niyeti, Pasta Packaging, Packaging Design, Purchase Intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknoloji ve üretim yöntemleri hızla gelişmekte, bu durum kültürel yapıyı ve tüketim alışkanlıklarını da etkilemektedir. Özellikle tüketiciler, internetin sağladığı kolay erişim sayesinde ürünler hakkında daha bilinçli araştırmalar yapmakta ve satın alma süreçlerinde farklı kriterleri değerlendirmektedir. Artık yalnızca ürünün kendisi değil; nasıl üretildiği, taşındığı ve korunduğu da önem kazanmaktadır. Bu bağlamda markalar, rakiplerinden ayrışmak için yalnızca ürünlerini değil, aynı zamanda ambalaj tasarımlarını da etkili bir pazarlama aracı olarak kullanmaktadır. Ambalaj, tüketici ile doğrudan iletişim kurarak marka imajını yansıtmakta ve satın alma niyetini şekillendirmektedir. Ancak tüketiciyi uzun vadede ikna edebilmek için yalnızca görsel tasarım yeterli olmamakta; markanın dürüstlüğü, ürün kalitesi ve lezzeti de bu süreçte belirleyici rol oynamaktadır. Dolayısıyla ambalaj tasarımları, hem estetik hem de bilgilendirici unsurları içermeli, markanın hizmet kalitesini tüketiciye aktarabilmelidir. Bu araştırma, makarna ambalaj tasarımlarının tüketici satın alma niyetine etkisini incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, tüketicide oluşan satın alma niyeti olgusunu ele almak ve markaların tüketiciyi ikna etmede ambalaj tasarımlarının rolünü ortaya koymaktır. Sonuç olarak, markaların satış stratejilerinde başarı sağlayabilmesi için yenilikçi ambalaj yaklaşımlarını benimsemeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, technology and production methods are rapidly advancing, influencing both cultural structures and consumption habits. Especially with the easy access to information provided by the internet, consumers tend to make more conscious choices by researching the products they purchase. Not only the product itself but also how it is produced, transported, and preserved has become important. In this context, brands aim to differentiate themselves from competitors by using packaging design as an effective marketing tool. Packaging directly communicates with the consumer, reflecting the brand image and shaping purchase intentions. However, in the long term, visual design alone is not sufficient; the brand's honesty, product quality, and taste also play a decisive role. Therefore, packaging design should combine both aesthetic and informative elements to convey the brand's service quality to the consumer. This study examines the effect of pasta packaging designs on consumers' purchase intentions. The main purpose is to investigate the phenomenon of purchase intention and to reveal the role of packaging design in persuading consumers. Consequently, in order to achieve success in their sales strategies, brands must adopt innovative approaches to packaging.