Y ve Z kuşağının iş değerlerinin incelenmesi: Bilecik ilinde yapılan bir uygulama
Examining the work values of generation Y and generation Z: An application in Bilecik province
  1. Tez No: 981299
  2. Yazar: ALİ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CEMİL ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak Teorisi, Y ve Z Kuşağı, Değerler, İş Değerler, Generation Theory, Generation Y and Z, Values, Work Values
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET 21'inci yüzyılın başlarından itibaren hızlı teknolojik gelişmelerle birlikte Internetin dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaya başlaması insanların bilgiye erişimini kolaylaştırmıştır. Günümüzde akıllı telefonların, alanyazında özellikle Y ve Z Kuşağı olarak adlandırılan genç ve orta yaşlı nüfus tarafından etkin ve yaygın olarak kullanılması, milletler arasındaki sınırları ortadan kaldırarak kültürler arası etkileşimi son derece hızlandırmıştır. Söz konusu bu etkileşim alanyazında kabul gören ortalama 20 yıllık kuşak dönemselliğini kısaltarak hızlı değişimlere ve kuşaklararası anlayış farklılıklarının artmasına neden olmaktadır. Sayılan nedenlerle kuşak dönemselliğinin kısalması ile günümüz iş hayatında birden çok kuşak yer almaya başlamıştır. Buna bağlı olarak yaşanabilecek örgütsel çatışmalar, kuşak anlayışlarına göre yönetim yaklaşımı geliştirmeyi gerekli kılmaktadır. Özellikle“anında çevrimiçi”olarak adlandırılan ve çevrimiçi hayatla büyüyen Z Kuşağının iş değerleri ve motivasyon kaynaklarının nasıl şekillendiği henüz bilinmemektedir. Günümüz işgücünün çoğunluğunu oluşturan Y Kuşağı işgörenleri ile çalışma hayatına yeni giren ve gelecekte işgücünün çoğunluğunu oluşturacak olan Z Kuşağı işgörenlerinin iş değerlerini kıyaslamak amacıyla Bilecik ili Bozüyük ve Söğüt ilçelerinde bulunan ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren dört farklı işletmede yapılan bu çalışma ile 387 katılımcıdan kolayda örnekleme yöntemi ile veri toplanılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS 22 paket programı ile analiz edilerek Y ve Z Kuşağının iş değerleri kuşaklara ve demografik değişkenlere göre kıyaslanmıştır. Yapılan istatistiki analizler sonucunda Y ve Z kuşağının iş değerleri arasında anlamlı farklılıklar bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenlere göre yapılan iş değerleri analizinde cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunmazken medeni durum, eğitim durumu ve kıdem durumu gibi değişkenlere göre katılımcılar arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Since the early 21st century, rapid technological developments and the widespread use of the Internet worldwide have facilitated people's access to information. Today, the effective and widespread use of smartphones, especially by the young and middle-aged population called Generation Y and Z, has greatly accelerated intercultural interaction by eliminating the borders between nations. This interaction shortens the average generational periodicity of 20 years, which is accepted in the literature, and leads to rapid changes and an increase in intergenerational understanding differences. With the shortening of the generational periodicity due to the aforementioned reasons, multiple generations have started to take place in today's business life. Accordingly, organizational conflicts that may be experienced make it necessary to develop a management approach according to generational understandings. It is not yet known how the work values and motivation sources of Generation Z, which is called“instant online”and grows up with online life, are shaped. In order to compare the work values of Generation Y employees, who constitute the majority of today's workforce, and Generation Z employees, who have just entered the working life and will constitute the majority of the workforce in the future, data were collected from 387 participants by convenience sampling method, conducted in four different enterprises operating in different sectors in Bozüyük and Söğüt districts of Bilecik province. The collected data were analyzed with IBM SPSS 22 package program and the business values of Generation Y and Generation Z were compared according to generations and demographic variables. As a result of the statistical analysis, it was concluded that there were significant differences between the work values of Generation Y and Generation Z. In the analysis of work values according to demographic variables, no significant difference was found according to gender, while significant differences were found between the participants according to variables such as marital status, educational status and seniority.