Algılanan yönetici desteğinin, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of perceived supervisor support on job satisfaction and turnover intention
  1. Tez No: 981429
  2. Yazar: MUHAMMET KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HALİT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşten ayrılma niyeti, Turnover intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, algılanan yönetici desteğinin iş tatminine ve işten ayrılma niyetine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Aksaray İlindeki endüstri işletmelerinde çalışan toplam 400 beyaz yakalı çalışan katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde demografik sorularla birlikte İş Tatmin, İşten Ayrılma Niyeti ve Algılanan Yönetici Desteği Ölçeklerini içeren anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS programında Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü ANOVA Analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Ölçek puanlarının belirlenmesinde ise tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların iş tatmin düzeylerinin aylık gelir durumu ve mevcut departmandaki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, işten ayrılma niyetlerinin sadece yaş gruplarına göre farklılaştığı, katılımcıların yönetici desteği algılarının ise yaş grubu değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında çalışanların yönetici desteği algılarının iş tatminini ve işten ayrılma niyetini anlamlı düzeyde etkilediği tespit edilmiş, yönetici desteği algısı yükseldikçe iş tatmininin arttığı ve işten ayrılma niyetinin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu, iş tatmin düzeyindeki artışın işten ayrılma niyetini azalttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, endüstri işletmelerinde çalışan bireylerde yönetici desteğinin yüksek olmasının iş tatmininin yükselmesine ve işten ayrılma niyetinin azalmasına katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to examine the effect of perceived supervisor support on job satisfaction and turnover intention. A total of 400 white-collar employees living in Aksaray province and working in industrial enterprises participated in the study. In the data collection process of the study, a questionnaire form including Perceived Managerial Support, Job Satisfaction and Intention to Leave Scales was used together with demographic questions. In the analysis process of the obtained data, Independent Sample T Test, One-Way ANOVA Analysis, Pearson Correlation Analysis and Regression Analysis were used in the SPSS program. Descriptive statistics were used to determine the scale scores. At the end of the study, it was determined that the job satisfaction levels of the participants showed significant differences according to the monthly income status and seniority in the current department variables, that the intention to leave the job differed only according to the age groups, and that the perceptions of managerial support of the participants showed significant differences according to the age group variable. In addition, it was determined that the perceptions of managerial support of the employees significantly affected job satisfaction and intention to leave the job, and that as the perception of managerial support increased, job satisfaction increased and the intention to leave the job decreased. In addition, it was determined that there is a significant relationship between job satisfaction and intention to leave, and that an increase in the level of job satisfaction reduces intention to leave. As a result, it can be said that high managerial support in individuals working in industrial enterprises contributes to an increase in job satisfaction and a decrease in intention to leave.