Kırım Tatarlarında kolektif bellek ve kimlik: Sürgün, işgal ve savaş
Collective memory and identity among the Crimean Tatars: Deportation, occupation and war
- Tez No: 981600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLMELEK DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Sociology, International Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırım, Kırım Tatarları, Kolektif Bellek, Kimlik, Aidiyet, Crimea, Crimean Tatars, Collective Memory, Identity, Belonging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kolektif bellek, bir ulusun geçmiş deneyimlerini anlamlandırması ve bunların etkilerini değerlendirmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Kırım Tatarları örneğinde ise tarihsel deneyimler yalnızca geçmişin hatırlanması değil, aynı zamanda kimlik ve aidiyet duygusunun pekiştirilmesi açısından da temel bir yapı taşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda kolektif bellek, hem kültürel sürekliliğin sağlanmasında hem de geleceğe dair umutların diri tutulmasında işlevsel bir araç niteliğindedir. Son yıllarda Kırım Tatarları üzerine yapılan araştırmaların sayısı artsa da, bu çalışmaların büyük bir kısmının tarihsel konulara odaklandığı; buna karşın kimlik, kolektif bellek ve toplumsal yapı gibi sosyokültürel boyutlara yeterince yer verilmediği tespit edilmiştir. Bu çalışma literatürdeki söz konusu boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemi olarak derinlemesine mülakat (yarı yapılandırılmış) tekniğinden yararlanılmıştır. Derinlemesine mülakatlar, 18-65 yaş aralığında yer alan 15 katılımcı ile gerçekleştirilmiş ve bulgular çalışmanın kuramsal çerçevesiyle tutarlı şekilde yorumlanmıştır. Araştırma bulguları Kırım Tatar halkının hem tarihsel hem de güncel zorluklarla mücadele sürecinde kolektif belleğin yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılmasının, ulusal kimliğin korunması açısından vazgeçilmez bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Collective memory holds vital importance for a nation's understanding of its past experiences and the assessment of their ongoing impact. In the case of the Crimean Tatars, historical experiences serve not only as a means of remembering the past but also as a fundamental element in reinforcing identity and a sense of belonging. In this context, collective memory functions as a crucial tool both in ensuring cultural continuity and in sustaining hope for the future. Although recent years have witnessed a growing number of studies on the Crimean Tatars, the majority of these works predominantly focus on historical aspects, while sociocultural dimensions such as identity, collective memory, and social structure remain relatively underexplored. This study aims to address this gap in the literature. In this study, the in-depth interview (semi-structured) technique was employed as a qualitative research method. In-depth interviews were conducted with 15 participants between the ages of 18 and 65, and the findings were interpreted in line with the theoretical framework of the study. The research findings demonstrate that, in the face of both historical and contemporary challenges, the preservation and intergenerational transmission of collective memory play an indispensable role in maintaining national identity among the Crimean Tatars.