Karanlık madde ve karanlık enerji arasındaki kaotik etkileşimin incelenmesi
Investigation of the chaotic interaction between dark matter and dark energy
  1. Tez No: 981754
  2. Yazar: ASLI CANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM AYDINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Evren, Karanlık enerji, Karanlık madde, Universe, Dark energy, Dark matter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
Özet
Aydıner, karanlık madde ve karanlık enerji arasındaki etkileşimi yeni bir etkileşim şeması önererek incelemiştir (Aydiner, 2024, 2025). Bu etkileşim şeması, karanlık madde ve karanlık enerjinin iki termodinamik sistem gibi ısı ve parçacık alışverişi yoluyla etkileşeceği fikrine dayandırılmış ve“karşılıklı”ile“öz-etkileşim”katkılarının birlikte ifade edilmesiyle oluşturulmuştur. Aydıner, bu etkileşim şemasına uygun olarak elde edilen etkileşim denklemlerinin kaos üreteceğini göstermiştir. Bu tez çalışmasında ise aynı etkileşim şeması kullanılarak yalnızca ısı alışverişi yoluyla etkileşen karanlık madde ve karanlık enerji arasındaki öz-etkileşimlerin hiperbolik bir dinamiğe sahip olduğu durumlarda da etkileşimlerin kaotik olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aydiner investigated the interaction between dark matter and dark energy by proposing a new interaction scheme Aydiner (2024, 2025). This interaction scheme is based on the idea that dark matter and dark energy behave as two thermodynamic systems interacting through heat and particle exchange, and it was constructed by combining both“mutual”and“self-interaction”contributions. Aydiner demonstrated that the interaction equations derived from this scheme can generate chaos. In this thesis, using the same interaction scheme, it is shown that the interactions between dark matter and dark energy, which interact only through heat exchange, are chaotic even in cases where the self-interactions have a hyperbolic dynamics.