Yerel yönetim çalışanlarının çevresel davranış ve duyarlılıklarının değerlendirilmesi İstanbul Bahçelievler Belediyesi örneği
Evaluation of environmental behavior and awareness of local government employees: The case of Istanbul Bahçelievler Municipality
  1. Tez No: 982149
  2. Yazar: TUBA NUR TURĞUT
  3. Danışmanlar: PROF. LEVENT ÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bahçelievler Belediyesi, Çevresel Davranış, Çevresel Duyarlılık, Çevre Bilinci, İstanbul, Yerel Yönetim, Bahçelievler Municipality, Environmental Behavior, Environmental Awareness, Environmental Consciousness, Istanbul, Local Government
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İstanbul Bahçelievler Belediyesi'nde görev yapan yerel yönetim çalışanlarının çevresel davranışları ve çevreye karşı duyarlılıklarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, toplam 373 katılımcıya“Çevresel Davranış ve Çevreye Karşı Bakış Ölçeği”ile“Çevre Bilinci ve Çevresel Duyarlılık Ölçeği”uygulanmıştır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş ve katılımcıların çevresel tutumlarının cinsiyet, yaş, kurumda çalışma süresi, çalışma statüsü, aylık gelir, eğitim durumu, çalışılan birim ve işyeri gibi sosyodemografik faktörlere göre anlamlı farklılık göstermediği ortaya konmuştur. Ayrıca, çevresel davranış ve çevre bilinci ölçek skorları arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuştur. Bulgular, yerel yönetim çalışanlarının genel olarak çevreye karşı orta-yüksek seviyede bilinç ve duyarlılık taşıdığını göstermektedir. Çalışanların çevre koruma konusunda günlük yaşamlarında olumlu davranışlar sergiledikleri, ancak gönüllülük ve sivil katılım konularında teşvik ve bilgilendirmeye ihtiyaç duydukları saptanmıştır. Araştırma sonuçları, belediye ve benzeri kurumlarda çevresel farkındalık çalışmalarının güçlendirilmesi, eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve çalışanların aktif çevre koruma faaliyetlerine katılımının artırılması yönünde öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comprehensively evaluate the environmental behaviors and environmental sensitivity of local government employees working at Istanbul Bahcelievler Municipality. Using a quantitative research design, two scales—“Environmental Behavior and Attitude Scale”and“Environmental Awareness and Sensitivity Scale”—were administered to a total of 373 participants. Data were analyzed using SPSS, revealing that environmental attitudes did not significantly differ according to sociodemographic variables such as gender, age, length of service, employment status, monthly income, education level, work unit, and workplace. Furthermore, a strong positive correlation was found between the environmental behavior and environmental awareness scale scores. Findings indicate that local government employees generally possess moderate to high levels of environmental consciousness and sensitivity. While employees exhibit positive environmental behaviors in their daily lives, they show a need for greater encouragement and information regarding volunteerism and civic participation. The results suggest that environmental awareness initiatives should be enhanced within municipalities and similar institutions, educational programs should be expanded, and active participation in environmental protection activities should be promoted among employees.