Ciddi toplum kökenli pnömoni ile başvuran hastaların tanı ve tedavi yaklaşımlarının ulusal ve uluslararası rehberlere göre değerlendirilmesi
Evaluation of diagnostic and therapeutic approaches in patients with severe community-acquired pneumonia according to national and international guidelines
- Tez No: 982165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AYSERT YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, Rehbere uygun tedavi, Mortalite, Community-acquired pneumonia, Guideline-concordant therapy, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Ciddi toplum kökenli pnömoni (TKP), yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış ve yüksek mortalite ile seyreden bir hastalık olup erken ve doğru başlanan ampirik tedavi sağkalım üzerine etkilidir. Çalışmamızda, acil servise ciddi TKP ile başvuran hastalarda rehberlere uygun ampirik tedavi başlamanın 30 günlük mortaliteye etkisinin değerlendirilmesini amaçlanmıştır. Diğer amaçlar; hastaların klinik ve mikrobiyolojik özelliklerini incelemek, beta-laktam + makrolid (BM) ve beta laktam + florokinolon (BF) kombinasyonlarını karşılaştırmaktır. Çalışmamızda 2022-2024 yılları arasında hastanemiz erişkin acil servisi, enfeksiyon ve göğüs hastalıkları bölümlerine ciddi TKP ile başvuran ve yatışı yapılan, 18 yaş ve üzeri hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Tanı ve tedavi yaklaşımları Türk Torak Derneği (TTD) 2021 ve IDSA 2019 TKP rehberlerine göre değerlendirilmiştir. Çalışmaya 352 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %46'sında mikrobiyolojik etken saptanmıştır. En sık saptanan bakteriyel etken S.aureus (n=28, %8); viral etken SARS-COV-2 (n=52, %14,8) olmuştur. Kan kültürü alınan hastaların %6,7'sinde bakteriyemi mevcuttur. Hastaların %75'i YBÜ'de takip edilmiştir. 30 günlük mortalite %28,7 saptanmıştır. Solid malignite varlığı ve PSI skorundaki artış mortalite için bağımsız risk faktörleridir. Ampirik tedavide IDSA rehberine uyum oranı %60, TTD rehberine uyum oranı %38 bulunmuştur. Rehberlere uygun olmayan tedavi ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. BM ve BF tedavi grupları arasında mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış olup yoğun bakıma gidiş BM grubunda daha düşük (%72,4 vs %89,7, p=0,023) bulunmuştur. Sonuç olarak ciddi TKP'de rehberlere uygun ampirik tedavinin mortalite üzerine anlamlı bir etkisi gösterilememiştir. BM kombinasyonunda yoğun bakıma gidişin azalması, tedavi seçiminde klinik açıdan önemli bir bulgu olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Severe community-acquired pneumonia (sCAP) is associated with intensive care unit (ICU) admission and high mortality, and early appropriate empirical therapy is critical for survival. This study aimed to assess the effect of guideline concordant empirical therapy on 30-day mortality in patients presenting with sCAP to the emergency department. Secondary objectives were to evaluate clinical and microbiological features and to compare beta-lactam + macrolide (BM) and beta lactam + fluoroquinolone (BF) combinations. Patients ≥18 years admitted with sCAP to the adult emergency, infectious diseases, and pulmonology departments of our hospital between 2022–2024 were retrospectively analyzed. Diagnostic and therapeutic approaches were evaluated according to the 2021 Turkish Thoracic Society (TTS) and 2019 IDSA CAP guidelines. A total of 352 patients were included. Microbiological etiology was identified in 46%. The most frequent bacterial agent was S. aureus (8%) and the leading viral pathogen was SARS-CoV-2 (14.8%). Bacteremia was present in 6.7% of patients with blood cultures. ICU admission was required in 75% of cases, and 30-day mortality was 28.7%. Solid malignancy and higher PSI scores were independent predictors of mortality. Empirical therapy compliance was 60% with IDSA and 38% with TTS guidelines. No significant association was found between guideline-discordant therapy and mortality. Mortality rates did not differ between BM and BF groups; however, ICU admission was lower in the BM group (72.4% vs. 89.7%, p=0.023). In conclusion, guideline-concordant empirical therapy did not significantly reduce mortality in sCAP. Nevertheless, the reduced ICU admission in the BM group suggests a clinically relevant advantage in treatment selection.