Germ hücreli tümörlerde sağkalımı belirleyen faktörler
  1. Tez No: 982345
  2. Yazar: SÜMEYRA KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: germ hücreli tümör, kemoterapi, relaps, sağkalım, germ cell tumor, chemotherapy, relapse, survival
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Germ hücreli tümörler(GCT), erkek malign tümörlerinin %1'den azını oluşturmakla birlikte, genç-erişkin(15-40 yaş) erkeklerin en sık malignitesidir. Hastalığın sağkalımının yüksek olup tedaviye çok iyi yanıt vermesi, standart tedaviyi belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Tedavide radikal orşiektomi sonrası kemoterapi, radyoterapi, RPLND, otolog KİT tedavilerinin yeri vardır. Amaç: Çalışmamızın birincil sonlanım noktası sağkalımı etkileyebilecek klinik ve patolojik özellikleri saptamak, ikincil sonlanım noktası kemoterapi toksisitelerini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniği'nde takip ve tedavisi yapılan Germ Hücreli Tümör tanılı 18 yaş üzeri erkek hastalar değerlendirildi. Bu hastaların öykü, fizik muayene bulguları, aldıkları tedaviler, yaşadıkları yan etkiler, tedavi yanıtları değerlendirildi. Veriler toplanırken, hasta dosyası, hastane Origo sistemi, e-nabız verilerinden yararlanıldı. Bu çalışma, geriye dönük ve kesitsel sağkalım çalışması olarak planlandı. Klinik gruplar arasında sağkalım ve RFS sürelerinin karşılaştırılmasında Kaplan Meier yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hastaların ortalama tanı yaşı 30, ortalama takip süresi 35 aydır. Tanı anında %45.2'si evre 1, %4,8'i evre 1S, %24,4'ü evre 2, %25,6'sı evre 3'tü. Hastaların %34,5'ü seminom, %22'si nonseminom, %43,5'i mikst tümördü. Çalışmamızda evre 1 GCT hastalarında tartışmalı bir konu olan takip/kemoterapi seçiminin relaps süresini etkilediği ancak sağkalımı etkilemediği görüldü. GCT hastalarında yolk sac tutulumunun nüks süresini kısalttığı görüldü. T. albuginea tutulumunun ise metastazla ilişkili olduğu gösterildi. Sonuç: GCT'de sağkalımı belirleyen en önemli faktörlerin evre, 1. Basamak tedavi sonrası radyolojik yanıt ve eş zamanlı tümör marker düzeyi olduğu gösterildi. Tanı yaşı arttıkça sağkalım azaldı. Tümör histopatolojisinin nüksü veya metastazı predikte edebileceği görüldü, sağkalımı etkilemedi. GCT'de agresif tedavi yaklaşımının sağkalım üzerine fayda sağladığı gösterilemedi. Bu hastaların yakın takip ve fayda sağlayacak en düşük kemoterapi ile yönetilmesi en akılcı yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Background: Germ cell tumors (GCT) account for less than 1% of all male malignancies but represent the most common malignancy among young adult men (ages 15–40). The high survival rate and excellent response to treatment make it difficult to define a standard therapy for this disease. Treatment options include chemotherapy, radiotherapy, RPLND and autologous stem cell transplantation following radical orchiectomy. Aim: The primary endpoint of our study was to identify clinical and pathological factors that may affect survival, while the secondary endpoint was to investigate the side effects of chemotherapy. Methods: In this study, male patients aged 18 years and older diagnosed with Germ Cell Tumors (GCT) who underwent follow-up and treatment at the Medical Oncology Outpatient Clinic of Marmara University Faculty of Medicine Hospital were evaluated. The patients' medical histories, physical examination findings, administered treatments, experienced adverse events, and treatment responses were assessed. Data were obtained from patient charts, the hospital information system (Origo), and the 'e-Nabız' database. This study was designed as a retrospective and cross-sectional survival study. The Kaplan-Meier method was employed to compare survival outcomes and Recurrence-Free Survival (RFS) durations among the clinical groups. Findings: The mean age at diagnosis was 30 years, and the mean follow-up duration was 35 months. At diagnosis, 45.2% of patients were stage 1, 4.8% stage 1S, 24.4% stage 2, and 25.6% stage 3. Of the patients, 34.5% had seminoma, 22% had non-seminomatous tumors and 43.5% had mixed germ cell tumors. In stage 1 GCT patients, the choice between surveillance and adjuvant chemotherapy, a controversial issue, was found to affect relapse time but not overall survival. Yolk sac component involvement was associated with shorter relapse-free intervals, while tunica albuginea invasion was correlated with metastatic disease. Result: The most important factors determining survival in GCT were found to be disease stage, radiologic response after first-line therapy, and concurrent tumor marker levels. Increasing age at diagnosis was associated with reduced survival. Tumor histopathology could predict recurrence or metastasis but did not affect overall survival. A survival benefit of an aggressive treatment approach has not been demonstrated in GCT. The most rational approach is close monitoring and management with the least intensive chemotherapy regimen that still provides benefit.