Öklid ve hiperbolik geometride dörtgenlerin bazı özellikleri
Some properties of quadrilaterals in euclidean and hyperbolic geometry
- Tez No: 982431
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öklid geometri, Hiperbolik geometri, Dörtgenler, Euclidean geometry, Hyperbolic geometry, Quadrilaterals
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Öklid ve hiperbolik geometride dörtgenlerin bazı özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır ve ilk bölüm giriş kısmına ayrılmıştır. İkinci bölümde tezde yer alan konuların literatür bilgilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmamıza yardımcı olan tanım, teorem ve önermelere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde hiperbolik düzlemde dörtgenlerin bazı özellikleri araştırılmıştır. Beşinci bölümde tezde elde edilen sonuçlar ve tartışmalar kısaca özetlenmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this is to compare some properties of quadrilaterals in Euclidean and hyperbolic geometry. Our study consists of five sections and the first section is devoted to the introduction. In the second section,literature information of the topics in the thesis is included. In the third section,definitions,theorems and propositions that help our study are given. In the fourth section,the some properties of quadriterals are investigated in the hyperbolic plane. In the fifth section,the results and discussions obtained in the thesis are briefly summarized and presented.