Yerel yönetimlerde beyaz masa uygulamaları: Malatya Büyükşehir Belediyesi örneği
White table applications in local governments: The example of Malatya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 982728
  2. Yazar: FATMA YEŞİLOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediye, Beyaz Masa, Halkla İlişkiler, Yerel Yönetimler, Vatandaş, Metropolitan Municipality, White Desk, Public Relations, Local Governments, Citizens
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Türk idare yapısı içinde yer alan mahalli idareler, yerel halkın sosyal gereksinimlerini anında karşılamak ve halkın demokratik bir şekilde yönetime katılımını kolaylaştırmak için faaliyet gösteren idari kuruluşlardır. Esasen yönetimin işlerini basitleştirmek ve aynı zamanda siyasi iktidara veya merkezi yönetime itibar sağlayan çok önemli kamu hukuku unsurlarıdır. Yerel yönetimler bünyesinde bulunan ve kamuoyuyla iletişim faaliyetleri yürüten birimler, yereldeki hizmetlerin sunulmasında veya etkinliğin artırılmasında da önemli bir rol üstlenirler. Belediyeler talep ve ihtiyaçların giderilmesinde vatandaşlar ile iletişimde farklı araç ve teknikleri kullanmaktadırlar. Bu araç ve tekniklerin başında ''Beyaz Masa'' uygulaması gelmektedir. Ülkemizde beyaz masa ilk defa 1994 senesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde kurulmuştur. Yerel yönetimlerde vatandaşa en yakın yönetim birimi olarak belediyeler yerel halk ile bilgi alışverişinde bulunma, hizmet etme ve demokrasi kavramını yaşatma noktasında önem arz etmektedir. Bu çalışmada Malatya Büyükşehir Belediyesi örneklem olarak alınarak 500 kişi ile anket çalışması yapılmış ve yerel halkın beyaz masa uygulamasındaki memnuniyet düzeyleri ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Local governments, within the Turkish administrative structure, are administrative institutions that operate to immediately meet the social needs of the local population and facilitate their democratic participation in governance. Essentially, they simplify administrative tasks and provide credibility to the political power or the central government. Units within local governments that engage in public communication also play a crucial role in providing local services or increasing their effectiveness. Municipal public relations activities, public participation in municipalities, and white desk implementation efforts aim to provide information about the units' activities, their operations, and their implementation. Municipalities utilize various tools and techniques to communicate with citizens to meet their demands and needs. Chief among these tools and techniques is the“White Desk”application. The White Desk was first established in Turkey in 1994 by the Istanbul Metropolitan Municipality. As the closest administrative unit to citizens in local governments, municipalities attach importance to exchanging information with local people, providing services, and maintaining democracy. In this study, a survey was conducted with 500 people, taking Malatya Metropolitan Municipality as a sample, and the satisfaction levels of the local people in the white table application were tried to be measured.