Fiziksel tıp ve rehabilitasyon mezuniyet sonrası eğitim programının cıpp modeli ile değerlendirilmesi
Evaluation of postgraduate education program in physical medicine and rehabilitation using the cipp model
- Tez No: 983027
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Physical Medicine and Rehabilitation, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programları, Tıp eğitimi, Education programs, Education-medical
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı mezuniyet sonrası tıp eğitimi programının, Stufflebeam'in CIPP (Bağlam, Girdi, Süreç, Ürün) modeline göre değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmaya, uzmanlık öğrencileri, eğiticiler ve programdan mezun olmuş uzman hekimler katılmıştır. Veri toplama sürecinde anketler, odak grup görüşmeleri ve sınav başarı verileri kullanılmıştır. Nitel veriler içerik analiziyle, nicel veriler ise tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Bağlam boyutunda yapılandırılmış programın varlığı, programın öğrenim hedefleri ile uyumu ve tercih nedenleri; girdi boyutunda fiziksel ve teknolojik altyapı ile eğitim planlaması; süreç boyutunda öğretim yöntemleri, uygulama çeşitliliği, iletişim ve geri bildirim mekanizmaları; ürün boyutunda ise öğrenim hedeflerine ulaşım, sınav başarıları, tez danışmanlığı ve karne uygulamaları değerlendirilmiştir. Bulgular: Bağlam boyutunda, programın öğrenim hedeflerine uygun planlandığı, ancak öğrencilere bu çerçevenin sistematik aktarımında eksiklikler olduğu belirlendi. Girdi boyutunda, ultrasonografi gibi teknolojik araçların mevcut olduğu ancak fiziksel koşulların arzu edilen düzeylerde olmadığı, eğitici çeşitliliği nedeniyle uygulamada değişkenlik yaşandığı tespit edildi. Süreç boyutunda, haftalık teorik ve pratik uygulamaların yürütüldüğü, eğitici-öğrenci iletişiminin güçlü olduğu, ancak uygulama çeşitliliğinde ve standardizasyonunda eksiklikler bulunduğu görüldü. Ürün boyutunda, sınav puanlarında anlamlı artış ve kıdem ile başarı arasında pozitif ilişki saptandı. Karne uygulaması düzeyinin dönemlere göre değiştiği görüldü. Tez danışmanlığı sürecinde genel olarak olumlu deneyimler bildirildi. Sonuç: Program, mezuniyet sonrası tıp eğitiminin temel yapı taşlarını büyük ölçüde karşılamakta olup, klinik uygulamalar ve eğitici-öğrenci etkileşimi açısından güçlü yönler sergilemektedir. Ancak fiziksel altyapı, bilgilendirme ve standardizasyon süreçlerinde iyileştirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim süreci, sistematik olarak dinamik bir program değerlendirme yaklaşımı ile değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the postgraduate medical education program of the Department of Physical Medicine and Rehabilitation at Bolu Abant Izzet Baysal University Faculty of Medicine using Stufflebeam's CIPP (Context, Input, Process, Product) evaluation model. Method: The study included residents, educators, and graduates of the program. Data were collected through surveys, focus group interviews, and examination performance results. Qualitative data were analyzed using content analysis, while quantitative data were analyzed using descriptive statistical methods. Within the context dimension, the existence of a structured program, alignment with the national core curriculum (TUKMOS), and reasons for program selection were examined. In the input dimension, physical and technological infrastructure as well as program planning were assessed. The process dimension involved the evaluation of teaching methods, diversity of clinical practices, communication, and feedback mechanisms. In the product dimension, achievement of learning objectives, exam success, thesis supervision, and the use of logbooks were investigated. Results: In the context dimension, although the program was planned based on TUKMOS, systematic communication of this framework to trainees was found to be insufficient. The input dimension revealed the availability of some technological tools (e.g., ultrasound) but inadequate physical conditions and variability in implementation due to differences among educators. The process dimension demonstrated that weekly theoretical and practical training was consistently implemented, and educator-trainee interaction was strong, yet variation in practice and lack of standardization were noted. In the product dimension, a significant increase in exam scores and a positive correlation between seniority and success were identified. The level of implementation of logbooks varied across training periods, while thesis supervision was generally evaluated positively. Conclusion: The program largely fulfills the fundamental components of postgraduate medical education and exhibits strengths in clinical practice and faculty-resident interaction. However, improvements are needed in physical infrastructure, orientation, and standardization processes. It is recommended that the training program be continuously evaluated through a dynamic program assessment approach.