A panel data analysis of information and communication technologies effects on international trade
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin uluslararası ticaret üzerindeki etkileri üzerine bir panel veri analizi
- Tez No: 983379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL UYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, Ekonomik büyüme, Information and communications technology, Economic growth
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) hızlı gelişimi ve bir sistemin verimliliğini, üretkenliğini ve genel performansını artırmada ana faktörlerden biri olması, artan sayıda araştırmacıyı bu teknolojinin etkilerini incelemeye ve ölçmeye teşvik etmiştir. Bu tez aynı zamanda ekonomik büyümede kilit faktörlerden biri olan uluslararası ticarette BİT kullanımının artan önemini araştırmayı amaçlamaktadır. BİT kullanımının ölçülmesindeki farklı endeksler, sütunları ve en üst ülke sıralamaları ile incelenir. 2019 Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi'ni kaynak olarak alan bu çalışmada, ICT'nin ülkelerin uluslararası ticarete entegrasyonuna etkileri, entegrasyonlarının bir göstergesi olarak Ticaret / GSYİH oranını dikkate alarak incelemektedir. Panel verileri, 21 ülke ve on yıl gecikmesiz, sekiz yıl iki yıllı gecikmeli olarak dikkate alınarak oluşturulmuştur. Sonuçlar, BİT kullanımı ile bir ülkenin Ticaret / GSYİH oranı arasında önemli bir pozitif ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle internet kullanan bireyler, araştırma ve geliştirmede üniversite sanayi işbirliği (Ar-Ge) ve bilim insanı ve mühendislerin mevcudiyeti Ticaret / GSYİH oranını olumlu yönde etkileyen en etkili faktörlerden üçü olarak görülürken, diğer yandan, firmaların DYY ve teknoloji transferi ile ileri teknoloji ürünlerinin Devlet tarafından satın alınması, BİT kullanımının en olumsuz alt direkleridir. Ek olarak, araştırma ve geliştirmedeki Üniversite-sanayi işbirliği, uzun vadede Ticaret / GSYİH oranı için etkili faktörler olmaya aday görünüyor.
Özet (Çeviri)
The rapid development of information and communication technology (ICT) and is one of the main factors in increasing the efficiency, productivity, and overall performance of a system, has encouraged a growing number of researchers to study and measure the effects of this technology on economic growth, this thesis also aims to explore the increasing importance of ICT usage in international trade which one of the key factors in economic growth. Different indexes in measuring ICT usage are reviewed with their pillars and the top country rankings. Taking the Global Competitiveness Index 2019 as the source, this study examines the effects of ICT on the integration of countries in international trade by considering the Trade/GDP ratio as an indicator of their integration. The panel data is generated by taking 21 countries and ten years into account without time lag and eight years with two years of time lag. The results show that there is a significant positive relationship between ICT usage and a country's Trade/GDP ratio. Especially, the Individuals using the internet, University-industry collaboration in research and development (R&D), and Availability of scientists and engineers are seen to be three of the most influential factors to affect the Trade/GDP ratio positively, while on the other hand, firms' FDI and technology transfer and Government procurement of advanced technology products are the most negatively sub-pillars of ICT usage. Additionally, the University-industry collaboration in research and development also seems to be candidates for being influential factors for the Trade/GDP ratio in the long run.