Hak ve hakikat arasında: İnsanın varoluşsal yolculuğunda ontolojik ve epistemolojik bir inceleme
Between truth and reality: An ontological and epistemological examination of humanity's existential journey
- Tez No: 983634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA KAVAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Hak, Hakikat, Marifet, Gerçeklik, Sufizm, Truth, Reality, Knowledge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET HAK VE HAKİKAT ARASINDA: İNSANIN VAROLUŞSAL YOLCULUĞUNDA ONTOLOJİK VE EPİSTEMOLOJİK BİR İNCELEME Nurettin ÜRER Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Musa KAVAL Ekim 2025, 129 sayfa Hak ve hakikat kavramları, insanlık tarihinin en kadim sorularının merkezinde yer almakta; varlık, bilgi ve anlam arayışında temel dayanak noktaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, insanın fıtri ve varoluşsal yolculuğunda hakikatin izini sürerken, sadece felsefi bir sorgulamayla değil; aynı zamanda metafizik, dini ve kültürel düzlemlerde de derinlemesine bir çözümleme yapmayı hedeflemektedir. Platon'un idealar dünyasından tasavvufî marifet yolculuğuna, modern aklın sınırlarından postmodern çoğulcu hakikat anlayışlarına kadar uzanan geniş bir perspektifte hak ve hakikat kavramlarının geçirdiği dönüşümler incelenmektedir. Kavramsal temellerin tarihsel, epistemolojik ve ontolojik bağlamda nasıl şekillendiği ve özellikle dijital çağın getirdiği yeni gerçeklik algısı karşısında bu kavramların nasıl yeniden yorumlandığı sorunsallaştırılmaktadır. Bu bağlamda çalışma, insanın hakikate ulaşma çabasının yalnızca teorik değil, aynı zamanda ahlaki, ruhsal ve varoluşsal bir serüven olduğunu vurgulamakta ve bu serüvenin ilahi irade ile bireysel çabanın kesişiminde anlam bulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BETWEEN TRUTH AND REALİTY: AN ONTOLOGİCAL AND EPİSTEMOLOGİCAL EXAMİNATİON OF HUMANİTY'S EXİSTENTİAL JOURNEY Nurettin ÜRER Düzce University Graduate School of Social Sciences, Department of Basic Islamic Sciences Master's Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Musa KAVAL October 2025, 129 pages The concepts of truth and reality occupy a central place among the most ancient questions of human history; they serve as fundamental reference points in the quest for existence, knowledge, and meaning. This study aims to trace the footprints of truth within humanity's innate and existential journey, engaging not only in philosophical inquiry but also conducting an in-depth analysis across metaphysical, religious, and cultural dimensions. It examines the transformations experienced by the concepts of truth and reality from Plato's realm of ideas to Sufi mystical knowledge, from the boundaries of modern reason to the pluralistic understanding of truth in postmodernism. The study investigates how the conceptual foundations of these terms have been shaped within historical, epistemological, and ontological contexts, and how they are reinterpreted in light of the new reality perceptions brought about by the digital age. In this context, the thesis emphasizes that humanity's pursuit of truth is not solely a theoretical endeavor but also an ethical, spiritual, and existential journey. It highlights that this journey finds its meaning at the intersection of divine will and individual effort.