Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının dil ve konuşma bozukluklarına yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the level of knowledge of other professionals working in special education and rehabilitation centers about speech and language disorders
  1. Tez No: 983730
  2. Yazar: SUDE TORUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCE ALEV SAVTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisi, Gecikmiş konuşma, Speech therapy, Delayed speech
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan çocuk gelişimi uzmanları, okul öncesi öğretmenleri, psikologlar ve fizyoterapistlerin dil ve konuşma bozukluklarına (DKB) ilişkin bilgi düzeylerini belirlemeyi ve bu düzeylerin meslek grubu, eğitim düzeyi, hizmet içi eğitim alma durumu ve disiplinler arası etkileşim gibi değişkenlere göre nasıl farklılaştığını incelemeyi amaçlamaktadır. Tarama modeline dayalı olarak yürütülen çalışmada, farklı meslek gruplarından toplam 248 katılımcıya“Dil ve Konuşma Bozuklukları Bilgi Düzeyi Belirleme Aracı”uygulanmıştır. Veriler betimsel ve çıkarımsal istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, meslek grupları arasında bilgi düzeyleri açısından anlamlı farklar olduğunu ortaya koymuştur. Çocuk gelişimi uzmanları ve okul öncesi öğretmenlerinin DKB'ye ilişkin bilgi düzeyleri diğer gruplara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Eğitim düzeyi arttıkça bilgi düzeyinin de anlamlı şekilde yükseldiği; özellikle yüksek lisans mezunlarının daha yüksek bilgi puanlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, DKB hakkında eğitim alan ve dil ve konuşma terapisti (DKT) ile birlikte çalışan katılımcıların bilgi düzeyleri anlamlı biçimde daha yüksektir. Buna karşılık, cinsiyetin bilgi düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Bu sonuçlar, özel eğitim alanında çalışan profesyonellerin DKB konusundaki bilgi düzeylerinin artırılması için lisans/lisansüstü eğitim müfredatlarında güncellemelere gidilmesi, disiplinler arası iş birliğinin teşvik edilmesi ve hizmet içi eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the knowledge levels of child development specialists, preschool teachers, psychologists and physiotherapists working in special education and rehabilitation centers about speech and language disorders (SLD) and to examine how these levels differ according to variables such as occupational group, education level, in-service training status and interdisciplinary interaction. In the study, which was conducted based on the survey model, a total of 248 participants from different professional groups were administered the“Language and Speech Disorders Knowledge Level Determination Tool”. The data were evaluated by descriptive and inferential statistical analysis. The findings of the study revealed that there were significant differences between occupational groups in terms of knowledge levels. Child development specialists and preschool teachers were found to have higher levels of knowledge about DCI compared to other groups. It was determined that the level of knowledge increased significantly as the level of education increased; especially master's degree graduates had higher knowledge scores. In addition, the knowledge level of the participants who received training on DCI and worked with a speech and language therapist (SLP) was significantly higher. On the other hand, gender did not have a significant effect on knowledge level. These results suggest that undergraduate/graduate education curricula should be updated, interdisciplinary cooperation should be encouraged, and in-service trainings should be expanded in order to increase the level of knowledge of professionals working in the field of special education about IDD.