Birinci basamağa başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkındaki tutum ve bilgi düzeyleri ile birinci basamakta geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasına yönelik tutumları
Attitudes and knowledge levels of patients presenting to primary care regarding traditional and complementary medicine practices and their attitudes toward the use of traditional and complementary medicine in primary care
  1. Tez No: 983791
  2. Yazar: DAMLA HAZAL ATİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Birinci basamak, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Tutum, Tutum Ölçeği, Knowledge, Primary Care, Traditional and Complementary Medicine, Attitude, Attitude Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, birinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarına ilişkin bilgi ve tutumları ile birinci basamakta geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasına yönelik tutumlarını değerlendiren kesitsel, tek merkezli bir anket araştırmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma öncesinde gerekli etik ve idari izinler alınmıştır. Çalışmanın evrenini, Çekmeköy 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 18 yaş ve üzeri toplam 2180 birey oluşturmuştur. Çalışma 349 katılımcı ile tamamlanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik özellikler formu, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilgi Düzeyi ve Tutumu formu ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Karşılaştırma analizleri Ki-Kare testi, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans testi (ANOVA) ile yapılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların genel GETAT tutumları orta düzeyde bulunmuştur. Evli katılımcıların tutum puanları bekarlardan, lise mezunu katılımcıların puanları, lisans/yüksek lisans mezunlarından, orta ve iyi gelir grubundaki katılımcıların puanları kötü gelir grubundan, kronik hastalığı olan katılımcıların sağlığa bütüncül bakış alt boyut puanları kronik hastalığı olmayanlardan, alkol kullanmayan katılımcıların tutum puanları alkol kullananlardan, GETAT deneyimi olan katılımcıların tutum puanları deneyimi olmayanlardan, birinci basamakta GETAT hizmeti almak isteyen katılımcıların tutum puanları istemeyenlerden ve ek ücret ödemeye istekli olan katılımcıların tutum puanları istekli olmayanlardan ve yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ni doğru bulan katılımcıların tutum puanları diğerlerinden anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda, katılımcıların GETAT'a yönelik tutumlarının genel olarak orta düzeyde olduğu ve daha önce GETAT deneyimi olan bireylerin daha olumlu tutum sergilediği saptanmıştır. Bu bulgular, aile sağlığı merkezlerinde GETAT'a yönelik bilgi ve farkındalık artırıcı çalışmaların önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This cross-sectional, single-center questionnaire-based study aimed to evaluate the knowledge and attitudes of individuals applying to a primary health care center toward Traditional and Complementary Medicine (TCM) practices, as well as their attitudes toward the implementation of these practices in primary care. Materials and Methods: Ethical and administrative approvals were obtained prior to the study. The study population consisted of 2,180 individuals aged 18 years and older registered at Çekmeköy No. 4 Family Health Center. The study was completed with 349 participants. Data were collected using a sociodemographic characteristics form, the Traditional and Complementary Medicine Knowledge and Attitude Form, and the Traditional and Complementary Medicine Attitude Scale. Data were analyzed using SPSS 22.0 software. Comparative analyses were performed using the Chi-square test, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Participants' overall attitudes toward TCM were found to be at a moderate level. Attitude scores were significantly higher among married participants than singles, among high school graduates than university graduates, among those with moderate or high income than those with low income, among individuals with chronic diseases than those without, among non-drinkers than alcohol users, among participants with prior TCM experience than those without, among those willing to receive TCM services in primary care than those unwilling, among those willing to pay an additional fee than those unwilling, and among those who viewed the new Family Medicine Regulation as appropriate compared to others (p<0.05). Conclusion: The study revealed that participants generally had a moderate level of attitude toward TCM, and those with prior experience in TCM displayed more positive attitudes. These findings highlight the importance of enhancing knowledge and awareness about TCM practices within family health centers.