Effects of metabolic manipulation on invasive behavior of cancer cells
Metabolik değişikliklerin kanser hücrelerinin invazyonu üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 984130
  2. Yazar: ŞAHİKA CINGIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BE WIERINGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre hipoksisi, Kanser, Kanser hücreleri, Cell hypoxia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Radboud Unıversıteıt Nıjmegen
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi Bilim Dalı
Özet
Oksijen ve besin maddelerinin mevcudiyeti açısından heterojen ortamlarda bulunan kanser hücreleri, normal hücrelere kıyasla farklı bir metabolizmaya sahiptir. Tümör mikroçevresindeki çoğu koşul normal hücreler için zararlı olsa da, kanser hücreleri bu koşullara adapte olabilmekte ve bu da onlara normal hücrelere karşı belirli rekabet avantajları sağlamaktadır. Tümör hücrelerinin çoğu, oksijen varlığında bile glikolitik enzimlerin artışıyla birlikte yüksek oranda glikolize geçen metabolik bir değişim olan 'Warburg Fenotipi' sergiler. Piruvatın laktata dönüştürülmesiyle birlikte, glikolizin devamlılığı için gerekli olan NAD⁺/NADH (Nikotinamid adenin dinükleotid) geri dönüştürülür ve böylece glikoliz kendi kendine yetebilir hale gelir. Glikoliz yeterli enerjiyi sağladığı için, kanser hücreleri onkogenlerin aktivasyonu yoluyla ETS'yi (Elektron Taşıma Zinciri) baskılar; ancak makromolekül sentezi için gerekli ara ürünleri elde etmek amacıyla TCA döngüsünü (Trikarboksilik Asit Döngüsü) sürdürürler. Aynı zamanda, TCA döngüsünden ara ürünlerin dışa atımı (katapleroz) TCA döngüsünün sürekliliği ve mitokondrilerin bütünlüğü için telafi edilmelidir. Anapleroz (ara ürünlerin hücreye geri kazandırılması) süreçlerinin en önemli katkı sağlayıcılarından biri, memelilerde en bol bulunan aminoasit olan glutamindir. Bu nedenle, tümör ortamında enerji kaynağı olarak glukozun bulunmasının yanı sıra, glutamin gibi moleküllerin de tümör büyümesini desteklemek için varlığı oldukça kritiktir. Bu çalışmada, tümör kültür ortamının manipülasyonu yoluyla – belirli bir besin maddesinden yoksun bırakma, galaktoz gibi alternatif bir enerji kaynağı sağlama ya da hipoksik (düşük oksijenli) koşullara maruz bırakma gibi – yapılan değişikliklerin kanser hücrelerinin proliferasyon (çoğalma) ve invazyon (yayılma) kapasiteleri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu nedenle her değiştirilen koşul için proliferasyon ve invazyon testleri gerçekleştirdik ve kültür ortamının manipülasyonu ile kanser hücrelerinin sadece çoğalma ya da sadece invazyon gibi belirli özelliklerinin seçici şekilde hedeflenebileceğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Cancer cells, which are in heterogeneous environments in terms of availability of oxygen and nutrients, have a different metabolism compared to normal cells. While most of the conditions in the tumor microenvironment are detrimental to normal cells, cancer cells can adapt to these conditions, which brings certain competitive advantages to them over normal cells. Most of the tumor cells exhibit a 'Warburg Phenotype', in which they have altered their metabolism in such a way that even in the presence of oxygen, they become highly glycolytic through the upregulation of glycolytic enzymes. By the conversion of pyruvate to lactate, they can recycle NAD+/NADH (Nicotinamide adenine dinucleotide) which is required for continuity of glycolysis and as a result, making glycolysis self-sufficient. Since the glycolysis provides sufficient energy, cancer cells suppress the ETC (electron transport chain) through the activation of oncogenes, but also continue TCA cycle (Tricarboxylic acid cycle) in order to obtain the intermediates required for macromolecule synthesis. At the same time, efflux of intermediates (cataplerosis) from TCA cycle should be compensated to sustain TCA cycle and have intact mitochondria. One of the major contributors of anaplerosis (influx of intermediates) is glutamine which is the most abundant amino acid in mammals. Therefore together with having glucose as an energy source in the tumor environment, presence of molecules like glutamine is also crucial to support tumor growth. In this study, we aimed to investigate how the manipulation of tumor culture environment, in terms of depriving them from one nutrient, or providing alternative energy source like galactose, or exposing them to hypoxic conditions, would affect their proliferation and invasion capacity. Therefore we performed proliferation and invasion assays for each altered condition, and we observed that it is possible to interfere selectively with the proliferation or invasion of cancer cells by manipulating their culture environment.