Kil çekirdek parametrelerinin kaya dolgu barajların maksimum düşey deplasmanı üzerindeki etkisinin yapay zekâ yöntemleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of clay core parameters on the maximum vertical displacement of rockfill dams using artificial intelligence methods
- Tez No: 984131
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNEŞ BABAGİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolgu barajlar, Yapay sinir ağları, Çoklu doğrusal regresyon, İç sürtünme açısı, Fill dams, Artificial neural networks, Multiple linear regression, Internal friction angle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Barajlarda meydana gelebilecek deplasmanlar sonucunda, baraj gövdesinde çatlaklar ve deformasyonlar oluşabilmektedir. Bu yapısal hasarlar, barajın dayanıklılığını zayıflatarak potansiyel yıkılma riskini artırmaktadır. Barajın çökmesi durumunda, büyük çapta maddi zararlar meydana gelmekte, çevredeki yerleşim alanları su baskınlarına maruz kalmakta ve can kayıpları yaşanmaktadır. Kil çekirdekli kaya dolgu barajların maksimum düşey deplasmanını etkileyen faktörlerden kil çekirdek dolguya ait kohezyon (c), içsel sürtünme açısı (ϕ), deformasyon modülü (E), kil çekirdek dolgu eğimi, memba-mansap eğimi ve baraj temelden yüksekliği (H) barajın yapısal bütünlüğünün korunması ve olası deplasmanların önlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Bu çalışma kapsamında, seçilmiş olan dört farklı baraj (Güneşli Barajı, Kureyşler Barajı, Adalı Barajı, Kocakurt Barajı) yapısındaki maksimum düşey deplasmanlar Sonlu Elemanlar Yöntemi (SEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Bağımsız olarak kabul edilen faktörlerin, belirlenen oranlar doğrultusunda değiştirilmesiyle oluşturulan 456 adet sonlu elemanlar baraj modelinden elde edilen sonuçların, Çoklu Doğrusal Regresyon (MLR) ve Yapay Sinir Ağı (YSA) makine öğrenmesi teknikleri kullanılarak, baraj maksimum düşey deplasmanı tahmin edilebilme performansı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Deformations and cracks may occur in the dam body as a result of displacements in dams. These structural damages weaken the durability of the dam and increase the potential risk of collapse. In the event of a dam failure, large-scale material losses occur, surrounding residential areas are exposed to flooding, and casualties may be experienced. Among the factors influencing the maximum vertical displacement of clay-core rockfill dams, the cohesion (c), internal friction angle (ϕ), deformation modulus (E) of the clay core material, the slopes of the clay core and the upstream–downstream faces, and the dam height from the foundation (H) play a critical role in maintaining the structural integrity of the dam and preventing potential displacements. In this study, the maximum vertical displacements of four selected dams (Güneşli Dam, Kureyşler Dam, Adalı Dam, and Kocakurt Dam) were analyzed using the Finite Element Method (FEM). Based on the results obtained from 456 finite element dam models generated by varying the independently considered factors according to the specified ratios, the predictive performance of the Multiple Linear Regression (MLR) and Artificial Neural Network (ANN) machine learning techniques were evaluated for estimating the dam's maximum vertical displacement.