Tarih öğretiminde duygunun kullanılması konusunun incelenmesi: Konstantin Mihailovic, Temeşvarlı Osman Ağa, Ali Ufki, İbrahim Müteferrika
The employment of emotion in history teaching: Konstantin Mihailovic, Osman Agha of Temeşvar, Ali Ufki, İbrahim Müteferrika
  1. Tez No: 984461
  2. Yazar: GAMZE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu kuramları, Tarih, Tarih eğitimi, Theories of emotion, History, History education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tarih eğitiminde duygusal deneyimlerin nasıl bir yöntem olarak kullanılabileceğini incelemektedir. Araştırmanın odak noktası, Osmanlı İmparatorluğu'nda uygulanan devşirme sistemi ve bu sistem çerçevesinde ortaya çıkan duyguların dönüşümüdür. Çalışmada özellikle iki temel duygu üzerinde durulmuştur: ailelerinden koparılan çocukların yaşadığı üzüntü ve Osmanlı devletine hizmet sürecinde geliştirilen aidiyet duygusu. Duygular tarihi kuramcılarından William Reddy'nin“duygu rejimleri”ve Barbara Rosenwein'in“duygu toplulukları”yaklaşımları temel alınarak devşirmelerin kişisel anlatıları analiz edilmiştir. Araştırma yöntemi olarak doküman analizi tercih edilmiş, birincil kaynak olarak Ostravicalı Konstantin Mihailović, Temeşvarlı Osman Ağa, Ali Ufki Bey ve İbrahim Müteferrika'nın hatıratları kullanılmıştır. Ayrıca ikincil literatür de değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular, devşirme sisteminde yaşanan üzüntünün zamanla aidiyete dönüştüğünü ve bu dönüşümün Osmanlı toplumsal düzeni açısından önemli bir işlev gördüğünü ortaya koymaktadır. Çalışma, tarih eğitiminde duyguların kullanılmasıyla öğrencilerde tarihsel empati ve derinlemesine kavrayışın geliştirilebileceğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how emotional experiences can be used as a method in history education. The focus of the research is the devshirme system implemented in the Ottoman Empire and the transformation of emotions that emerged within this system. The study specifically addresses two central emotions: the sorrow experienced by children who were separated from their families and the sense of belonging developed during their service to the Ottoman state. Drawing on the theoretical frameworks of William Reddy's concept of“emotional regimes”and Barbara Rosenwein's notion of“emotional communities,”the personal narratives of devshirme individuals are analyzed. The research employs document analysis as its method, utilizing primary sources such as the memoirs of Konstantin Mihailović of Ostrovica, Temeşvarlı Osman Ağa, Ali Ufki Bey, and İbrahim Müteferrika. In addition, relevant secondary literature has been examined. The findings reveal that the sorrow experienced within the devshirme system gradually transformed into a sense of belonging, which played a significant role in the Ottoman social order. The study argues that incorporating emotions into history education can foster historical empathy and deeper comprehension among students.