Antalya'daki balık terapi havuzlarında kullanılan garra türlerinin morfolojik ve moleküler teşhisi
Morphological and molecular identification of garra species used in fish therapy pools in Antalya
  1. Tez No: 984596
  2. Yazar: HAVVA ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GÜLSÜN KIRANKAYA, DOÇ. DR. BARAN YOĞURTÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Balıklı Kaplıcası, Garra rufa, Balıklı Kaplıcası, Garra rufa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Antalya ilinde faaliyet gösteren beş farklı balık terapi merkezinden ve referans popülasyon olarak Fırat Nehri'nden elde edilen Garra örneklerinin morfometrik, meristik ve moleküler özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, terapi havuzlarında kullanılan balıkların morfolojik ve moleküler yöntemlerle tayin edilmesidir. Araştırmada 22 morfometrik karakter ölçülmüş, veriler standart boy (%SL) üzerinden standardize edilmiş, ayrıca dorsal ve anal yüzgeç ışın sayıları, solungaç dikeni, yanal çizgi ve predorsal pul sayıları gibi meristik karakterler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, Fırat Drenajından örneklenen G. rufa bireyleri ile karşılaştırılmış ve özellikle vücut derinliği (VD), postorbital uzunluk (PostOL) ve prepelvik uzunluk (PrePL) karakterlerinde ayrışmalar gözlenmiştir. Meristik özelliklerde ise bazı bireylerde G. rufa'nın bilinen alt sınırının altında solungaç dikeni sayıları tespit edilmiştir. Moleküler analizlerde sitokrom oksidaz I (COI) barkod bölgesi kullanılmış ve elde edilen diziler GenBank veri tabanıyla karşılaştırılmıştır. Çalışmanın morfometrik ve moleküler verileri birlikte değerlendirildiğinde, örnekleme yapılan terapi havuzlarında kullanılan balıkların G. turcica karakterleri ile örtüştüğü ortaya konmuştur. Sonuç olarak, ticari değeri nedeniyle sık taşınan balık türlerinin doğru teşhisi, insan kaynaklı tür taşınmalarının erken tespiti ve ekolojik risk değerlendirmeleri açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study, Garra specimens obtained from five different fish therapy centers in Antalya Province and from the Euphrates River as a reference population were examined in terms of morphometric, meristic, and molecular characteristics. The primary aim was to identify the fish used in therapy pools through morphological and molecular methods. A total of 22 morphometric traits were measured and standardized according to standard length (%SL). Additionally, meristic characters, including dorsal and anal fin ray counts, gill rakers, lateral line scales, and predorsal scale counts, were evaluated. Comparative analyses with G. rufa specimens from the Euphrates drainage revealed distinct differences, particularly in body depth (VD), postorbital length (PostOL), and prepelvic length (PrePL). Moreover, some individuals displayed gill raker counts below the lower limit previously reported for G. rufa. Molecular analyses based on the cytochrome oxidase I (COI) barcode region were conducted, and the obtained sequences were compared with GenBank data. Integrated evaluation of morphometric and molecular results demonstrated that the fish used in therapy pools exhibited traits consistent with G. turcica. These findings emphasize that the accurate identification of fish species, frequently translocated due to commercial demand, is essential for the early detection of human-mediated species introductions and for ecological risk assessments.