Ses davranışları ile kültürel değerler ilişkisi: Akademisyenler üzerine bir araştırma
The relationship between behavior and cultural values: A study on academics
  1. Tez No: 984675
  2. Yazar: BAHAR ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL GÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ses davranışları, çalışan sesi, çalışan sessizliği, kültürel eğilimler, Voice behaviors, employee voice, employee silence, cultural orientations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET SES DAVRANIŞLARI İLE KÜLTÜREL DEĞERLER İLİŞKİSİ: AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu tez, çalışanların sergilediği ses davranışlarının (çalışan sesi ve çalışan sessizliği), bireysel kültürel değerler (bireycilik ve toplulukçuluk) ile ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürde ses davranışları genellikle örgütsel süreçler bağlamında ele alınmakta; ancak bu davranışların kültürel yönelimlerle nasıl şekillendiğine dair araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, bireyci ve toplulukçu değer eğilimlerinin çalışanların seslilik ya da sessizlik davranışları üzerindeki etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın alan araştırması, karma yöntem yaklaşımlarından gömülü desen temel alınarak yapılandırılmıştır. Araştırmada, hem nitel yöntem kapsamında yüz yüze derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş hem de kültürel eğilimlerin belirlenebilmesi amacıyla Triandis ve arkadaşları tarafından geliştirilen, Wasti ve Erdil tarafından Türkçeye uyarlanan INDCOL (Individualism–Collectivism) Kültürel Değerler Ölçeği kullanılarak nicel veri toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Marmara Bölgesi'ndeki devlet üniversitelerinde görev yapan, farklı akademik ünvanlara sahip 43 öğretim oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular, bireyci eğilim gösteren katılımcıların, daha çok kişisel ifade, bireysel çıkar ve doğrudanlık temelinde ses davranışları sergilediklerini; toplulukçu eğilimde olan katılımcıların ise grup uyumu, sosyal denge ve çatışmadan kaçınma gerekçesiyle sessiz kalma eğiliminde olduklarını ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, ses davranışlarının yalnızca örgütsel değil, aynı zamanda kültürel dinamiklerle de şekillendiği belirlenmiştir. Bu durum, örgütlerde kültürel değerlere duyarlı iletişim ve yönetsel yaklaşımların geliştirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATİONSHİP BETWEEN BEHAVİOR AND CULTURAL VALUES: A STUDY ON ACADEMİCS This thesis aims to examine the relationship between employees' voice behaviors (employee voice and employee silence) and their individual cultural values (individualism and collectivism). While the literature frequently addresses voice behaviors within organizational contexts, there is a notable lack of research exploring how these behaviors are shaped by cultural orientations. This study seeks to explain how individualistic and collectivistic value orientations influence employees' tendencies to speak up or remain silent in organizational settings. The research was designed using an embedded design, one of the mixed methods approaches. Although qualitative data form the core of the study, quantitative data were also collected using the INDCOL (Individualism–Collectivism) Cultural Values Scale developed by Triandis et al. and adapted into Turkish by Wasti, to assess cultural tendencies. Qualitative data were gathered through semi-structured interviews conducted with 43 academic staff members holding different academic titles at state universities in the Marmara Region of Turkey. The findings indicate that participants with individualistic tendencies are more likely to engage in voice behaviors based on personal expression, self-interest, and directness, whereas those with collectivistic orientations tend to remain silent to maintain group harmony, social balance, and to avoid conflict. The results reveal that voice behaviors are shaped not only by organizational dynamics but also by underlying cultural factors. Accordingly, the study highlights the importance of developing culturally sensitive communication and managerial strategies within organizations.