EBA tabanlı uzaktan matematik eğitiminin 8.sınıf üslü ifadeler konusuna yönelik akademik başarıya etkisi ve öğrenci görüşleri
The effect of EBA-based distance mathematics education on academic success and student opinions on exponential expressions in 8th grade
  1. Tez No: 984777
  2. Yazar: UFUK HOÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL YORGANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: EBA, üslü ifadeler, uzaktan eğitim, matematik öğretimi, akademik başarı, öğrenci görüşleri, EBA, exponential expressions, distance education, mathematics teaching, academic achievement, student opinions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, EBA (Eğitim Bilişim Ağı) tabanlı uzaktan eğitim yoluyla yürütülen 8. Sınıf üslü ifadeler konusuna yönelik matematik derslerinin öğrencilerin akademik başarıya etkisini incelemek ve bu sürece ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırma, karma yöntem desenine göre tasarlanmış; nicel boyutta ön test-son test tek gruplu deneysel desen, nitel boyutta ise yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Akdeniz bölgesindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 25 sekizinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında akademik başarı ön testi (ÖABT), akademik başarı son testi (SABT) ve yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler IBM SPSS Statistics 23 tam sürümü kullanılarak analiz edilmiş, nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, EBA tabanlı uzaktan eğitim alan öğrencilerin akademik başarı puanlarında anlamlı derecede artış gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrenciler, EBA'nın öğretici, ilgi çekici ve faydalı içerikler sunduğunu belirtmiş; özellikle video, etkinlik ve testlerin öğrenmeye katkı sağladığını ifade etmişlerdir. Sonuç: Araştırma bulguları, EBA ile öğretimin matematik başarısını artırmada etkili bir araç olabileceğini ortaya koymakta ve dijital öğrenme ortamlarının pedagojik olarak dikkatli şekilde yapılandırılması gerektiğine işaret etmektedir. Elde edilen bulguların öğretim programlarının geliştirilmesi, öğretim materyallerinin çeşitlendirilmesi ve uzaktan eğitim süreçlerinde öğretmenlere yol gösterici olması bakımından önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effects of 8th grade mathematics courses on the subject of exponential expressions, conducted through EBA (Educational Information Network) based distance education, on the academic success of the students and to determine the students' opinions on this process. Method: The research was designed according to a mixed methods design, using a single-group pretest-posttest experimental design for the quantitative dimension and a structured interview technique for the qualitative dimension. The study was conducted with 25 eighth-grade students attending a public secondary school in the Mediterranean region during the 2024–2025 academic year. Data were collected using an academic achievement pretest (ÖABT), an academic achievement posttest (SABT), and a structured interview form. The obtained quantitative data were analyzed using the full version of IBM SPSS Statistics 23, and the qualitative data were analyzed using content analysis. Findings: The research results showed a significant increase in the academic achievement scores of students receiving EBA-based distance education. Furthermore, students stated that EBA offered instructive, engaging, and useful content, and that videos, activities, and tests, in particular, contributed to learning. Conclusions: The research findings demonstrate that teaching with EBA can be an effective tool for improving mathematics achievement and indicate that digital learning environments should be carefully structured pedagogically. It is believed that the findings will significantly contribute to the development of curriculum, the diversification of teaching materials, and guidance for teachers in distance education processes.