Hisse senetleri Borsa İstanbul Temettü Endeksinde yer alan şirketlerin finansal performanslarının analizi
An analysis of the financial performance of the companies traded on the stock Dividend Index of Borsa Istanbul
  1. Tez No: 984953
  2. Yazar: OĞUZCAN AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Finansal performans, Menkul kıymetler borsası, İstanbul Stock Exchange, Financial performance, Stock exchange
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Finans literatüründe, temettü dağıtım kararlarının nasıl yapılması gerektiğine yönelik çeşitli teoriler ve ampirik modeller geliştirilmiştir. Bununla birlikte, literatürdeki çeşitli araştırmalara rağmen, temettü dağıtımı kararları konusunda ortak bir sonuca ulaşılamamıştır. Diğer bir ifadeyle, literatürde“Temettü Bilmecesi”olarak adlandırılan temettü politikası belirleme kararsızlığı henüz net bir çözüme kavuşturulamamıştır. Şirketlerin temettü politikalarının hisse senetleri ve finansal performans üzerindeki etkisini ele alan araştırmalar incelendiğinde, iki temel görüşün ön plana çıktığı görülmektedir. İlk görüş, şirket temettü politikaları ile piyasa değeri arasında herhangi bir ilişki bulunmadığını öne sürerken; diğer görüş, şirket temettü politikalarının şirketin piyasa değeriyle ilişkili olabileceğini savunmaktadır. Temettü politikalarının literatürde kapsamlı bir tartışma alanı oluşturmasının nedenlerinden biri şirketlerin kâr dağıtımına ilişkin kararlarının yalnızca mevcut yatırımcıların getirilerini değil, aynı zamanda potansiyel yatırımcıların beklentilerini de doğrudan etkilemesidir. Bu nedenle, temettü politikaları şirketlerin sermaye yapısı, yatırım kararları ve uzun vadeli büyüme stratejileri ile yakından ilişkilendirilmekte; dolayısıyla kurumsal finansman kararlarının ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Kurumsal yapılar, düzenleyici çerçeveler, yatırımcı profilleri ve sermaye piyasalarının olgunluk düzeyleri, temettü kararlarının şirket değeri üzerindeki yansımalarını farklılaştırmaktadır. Bu durum, literatürde ortak bir görüş birliğine varılamamasının ardında yatan en önemli nedenlerden biri olarak görülmektedir. Bu tezin amacı Borsa İstanbul (BIST) Temettü 25 Endeksindeki şirketlerin temettü politikalarının şirket hisse senetlerinin fiyatlarına ve finansal performanslarına olan etkisini analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda ilk önce olay çalışması analizi kullanılmıştır, 2015-2024 yılları arasında BIST Temettü 25 Endeksi duyuruları kapsamında endekse dâhil edilen veya endeksten çıkarılan 66 şirkete ait toplam 145 olay için, olay çalışması analizi iki farklı yöntem (piyasa modeli ve ortalama getiriler modeli) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Olay Çalışması Yöntemi kapsamında, 252 iş gününden oluşan tahmin penceresi ile birlikte, olay günü, olaydan önceki 10 gün ve olaydan sonraki 10 günü kapsayan 21 günlük olay penceresi kullanılmıştır. Analizlerde her bir firma için 273 iş günü verisini içeren, hisse senedi kapanış fiyatları ve BIST 100 endeksinin aynı günlerdeki kapanış değerlerinden oluşan veri setinden yararlanılmıştır. Olay çalışması metodu şirketlerin temettü politikalarının hisse senedi fiyatlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tezin diğer amacı olan temettü politikalarının şirketlerin finansal performansına etkisi ise panel veri analizi yardımıyla tahmin edilen finansal performans modelleri ile analiz edilmiştir. Temettü dağıtım oranları ve temettü ödeme durumlarına ilişkin verilerden yararlanılarak oluşturulan ekonometrik modelde, şirketlerin temettü politikasının finansal performansı üzerindeki etkisi; literatürdeki çalışmalarda kullanılan muhasebe temelli performans göstergeleri (Aktif Karlılığı Oranı, Özsermaye Karlılığı Oranı, FAVÖK Oranı) ile piyasa temelli performans göstergeleri (Tobin Q Oranı, PD/DD Oranı) çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the finance literature, various theories and empirical models have been developed regarding how dividend decisions should be made. However, despite many studies, no common opinion exists about dividend decisions. The indecision in determining dividend policy, called the“Dividend Puzzle,”remains unresolved. Studies about the impact of dividend policies on stocks prices and financial performance reveal two main arguments. The first claims no link between dividend policies and market value. The second suggests dividend policies may affect a company's market value. Dividend policies are widely debated partly because profit distribution decisions directly affect not only the returns of existing investors but also the expectations of potential investors. Thus, dividend policies are closely tied to companies' capital structure, investment decisions, and long-term growth strategies. They are an integral part of corporate financing decisions. The effect of dividend decisions on firm value depends on institutional structures, regulatory frameworks, investor profiles, and capital market maturity. This complexity is a main reason for the lack of consensus in the literature. This thesis examines how dividend policies of companies in the BIST Dividend 25 Index affect stock prices and financial performance. The initial analysis uses an event study method with both the market model and the average returns model. It covers 145 events involving 66 companies added to or removed from the BIST Dividend 25 Index according to the index redetermination announcements between 2015 and 2024. The event study method includes event window and estimation window. Within the scope of the Event Study Method, 21 days is used as event window, which is including the event day, 10 days before the event day, and 10 days after the event day, along with the estimation window spans 252 days. The analysis uses 273 trading days of data per company, including daily stock and BIST 100 index closing prices. The second analysis assesses the impact of dividend policies on the financial performance of the relevant companies using an econometric model selected through preliminary testing. A panel data analysis method is applied, utilizing dividend payout rates and dividend payment status to evaluate the effect of dividend policy on financial performance. For examined the effect, both accounting-based performance indicators, such as Return on Assets (ROA), Return on Equity (ROE), and EBITDA ratios, and market-based performance indicators, including the Tobin Q and Price-to-Book (P/B) ratios are used, as identified in the finance literature.