Üretim yapan işletmelerde geri dönüşüm ve atık yönetimi
Sustainability practices in manufacturing firms: Recycling and waste management
- Tez No: 985580
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH EREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Ulaşım, Business Administration, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Tersine lojistik, Yeşil lojistik, Üretim işletmeleri, Reverse logistics, Green logistic, Production companies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üretim yapan firmalarda geri dönüşüm ve atık yönetimi uygulamalarını inceleyerek, sürdürülebilirlik ilkelerinin firmalar tarafından nasıl benimsendiğini ve uygulandığını araştırmaktadır. On firmayla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler aracılığıyla, firmaların sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve atık yönetimi konularındaki yaklaşımları ve deneyimleri analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen nitel veriler, MaxQDA yazılımıyla tematik olarak kodlanmıştır. Analiz sonucunda ortaya çıkan ana temalar; mevcut durum ve geri dönüştürülen ürünler, süreç yönetimi ve teknolojiler, strateji, politika ve motivasyon, maliyet unsurları ve ekonomik etki, karşılaşılan zorluklar ve çözüm yöntemleri, performans ve etki değerlendirmesi, gelecek planları şeklinde sınıflandırılmıştır. Çalışmanın bulguları, incelenen işletmelerde geri dönüşüm ve atık yönetiminin ağırlıkla yasal uyumla şekillendiğini; süreçlerin çoğunlukla kaynakta ayrım–geçici depolama–lisanslı sevk zincirinde yürüdüğünü, teknolojik entegrasyonun sınırlı kaldığını ve coğrafi erişim/nakliye kaynaklı maliyet baskısının sürdüğünü; buna karşılık sertifikasyon ve itibar alanında görece kazanımlar görülürken, ekonomik getirinin bağlama ve kapasite farklılıklarına duyarlı olarak değiştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines recycling and waste-management practices in manufacturing firms to investigate how companies adopt and implement sustainability principles. Through in-depth interviews with ten firms, the research analyzes firms' approaches and experiences regarding sustainability, recycling, and waste management. The qualitative data obtained from the interviews were thematically coded using MaxQDA. The resulting main themes were classified as follows: current state and recycled products; process management and technologies; strategy, policy, and motivation; cost components and economic impact; challenges encountered and solution methods; performance and impact assessment; and future plans. The findings indicate that recycling and waste management in the firms studied are shaped largely by regulatory compliance; processes are carried out predominantly along a source separation–temporary storage–transfer to licensed facilities chain; technological integration remains limited; and cost pressures stemming from geographic access and transportation persist. At the same time, while relative gains are observed in certification and corporate reputation, economic returns tend to vary depending on context and capacity differences.