Konik ışınlı bilgisayarlı tomografide kemik kalitesinin değerlendirilmesinde fraktal analiz ve Hounsfıeld değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of fractal analysis and Hounsfield values in the evaluation of bone quality in cone beam computed tomography
- Tez No: 986901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN KARATAŞ, DOÇ. DR. MEHMET MURAT TAŞKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, Hounsfield üniti, fraktal analiz, kemik yoğunluğu, mandibula posterior, CBCT, Hounsfield Unit, Fractal Analysis, Bone Density, Posterior Mandible
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dental implant tedavisinin başarılı bir şekilde planlanabilmesi için kemik kalitesinin doğru değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT), üç boyutlu görüntüleme imkânı sunarak kemik yoğunluğunun değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak KIBT'de ölçülen Hounsfield Üniti (HU) değerlerinin, gerçek kemik mineral yoğunluğunu ne ölçüde yansıttığı tartışmalıdır. Bu nedenle, trabeküler yapının kompleks morfolojisini ölçebilen fraktal analiz (FA) gibi tamamlayıcı yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, posterior mandibula dişsiz bölgede HU değerleri ile FA sonuçları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Retrospektif olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, 200 bireye ait KIBT görüntüleri incelenmiştir. Aynı gözlemci tarafından trabeküler kemiği temsil eden ROI'ler belirlenmiş; kortikal kemik ve görüntü artefaktına neden olabilecek yapılar hariç tutulmuştur. HU ölçümleri implant planlama yazılımı üzerinden alınmış olup FA ImageJ programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılmadığı Kolmogorov-Smirnov testi ile belirlenmiş ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel analiz sonucunda, HU değerleri ile FA değerleri arasında pozitif yönde ancak zayıf bir korelasyon tespit edilmiştir (ρ=0,127; p=0,072). Bu bulgu, iki yöntem arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir. Sonuç olarak, posterior mandibulada kemik yoğunluğunun tek başına KIBT'den elde edilen HU değerleri ile değerlendirilmesi yeterli olmayabilir. İmplant planlamalarında HU ölçümlerine ek olarak fraktal analiz gibi yöntemlerin birlikte kullanılması klinik karar sürecini daha güvenilir hâle getirebilir.
Özet (Çeviri)
Accurate assessment of bone quality is essential for successful planning of dental implant treatment. Cone-beam computed tomography (CBCT) is widely used for evaluating bone morphology and density due to its ability to provide three-dimensional imaging. However, it remains controversial whether Hounsfield Unit (HU) values obtained from CBCT accurately reflect true bone mineral density. Therefore, complementary assessment techniques such as fractal analysis (FA), which evaluates the complexity of trabecular bone structure, may be necessary. The aim of this study was to investigate the relationship between HU values and FA measurements in the posterior mandibular edentulous region. This retrospective study included CBCT images of 200 individuals. Regions of interest (ROIs) were placed by the same observer to represent trabecular bone, excluding cortical bone, mandibular canal, remaining root fragments, and metal artifacts. HU values were obtained using implant planning software, while FA values were calculated using ImageJ software. Normality of the data was evaluated with the Kolmogorov–Smirnov test, and due to the non-normal distribution, Spearman correlation analysis was performed. A significance level of p<0.05 was adopted. A weak positive correlation was found between HU and FA values (ρ = 0.127; p = 0.072), indicating no statistically significant association between the two variables. In conclusion, HU values alone may not provide a reliable assessment of trabecular bone density in the posterior mandible. Incorporating fractal analysis as a complementary method may enhance the accuracy and reliability of bone quality evaluation in preoperative implant planning.