Flüt öğretiminde yardımcı aparat kullanımının öğrencilerin performans başarıları ve tutumları açısından incelenmesi
An examination of the use of auxiliary apparatus in flute instruction in terms of students' performance achievements and attitudes
  1. Tez No: 986941
  2. Yazar: CANTÜRK BAYRAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Yan flüt, Çalgı eğitimi, Music education, Orchestral flute, Instrumental education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, flüt öğretiminde kullanılan Pneumo Pro, Thumbport ve LefreQue gibi yardımcı aparatlar aracılığıyla flüt öğrencilerinin performans başarılarında ve bireysel çalgı dersine yönelik tutumlarında meydana gelen değişimlerin etkisi incelenmiştir. Gömülü karma yöntem dekarma yöntem deseninde tasarlanan bu araştırmanın nicel boyutunu, tek gruplu ön test–son test deseni, nitel boyutunu ise durum çalışması deseni oluşturmaktadır. Sekiz haftalık uygulama sürecinde aparatlar sistematik biçimde derse entegre edilmiş, performans gelişimi üç bağımsız uzman tarafından değerlendirilmiştir. Performans başarısı ölçümlemü Bilici, B., Tankız, K., ve Özçelik, S. (2020) tarafından geliştirilen“Performans Başarı Değerlendirme Formu”ile tutum değişimi ise Yalçınkaya ve Eldemir (2013) tarafından geliştirilen“Bireysel Çalgı Dersi Tutum Ölçeği”ile ölçülmüştür. Süreç boyunca nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlem formları aracılığıyla toplanmıştır. Nicel bulgular, öğrencilerin performans puanlarındaki veriler pozitif yönde eğilim göstermekle birlikte sayısal olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Öğrencilerin gelişim düzeylerinin özellikle nefes kontrolü, tını kalitesi, artikülasyon, entonasyon ve duruş–tutuş alanlarında yoğunlaştığı gözlemlenmiştir. Tutum ölçeğinde toplam puan artışı istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte ters maddelerdeki düşüş ve yüksek etki büyüklüğü, duyuşsal değişimin olumlu yönünü desteklemektedir. Araştırmanın nitel bulguları ise öğrenci görüşlerinden elde edilen ifadeler doğrultusunda, yardımcı aparat kullanımının öğrencilerin çalgı hâkimiyetini artırdığını, nefes yönlendirmesini kolaylaştırdığını ve motivasyon ile öz yeterliliklerini güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak flüt eğitiminde kullanılan yardımcı aparatların, teknik beceri gelişimini destekleyen ve derse yönelik olumlu tutum oluşumuna katkı sağlayan etkili pedagojik araçlar olduğu sonucu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of changes in flute students' performance achievements and their attitudes toward individual instrument lessons through the use of auxiliary devices such as Pneumo Pro, Thumbport, and LefreQue in flute instruction were examined. Designed within an embedded mixed-methods research framework, the quantitative dimension of the study consisted of a single-group pretest–posttest design, while the qualitative dimension was structured as a case study. Throughout the eight-week implementation period, the devices were systematically integrated into the lessons, and performance development was evaluated by three independent experts. Performance achievement was measured using the Performance Achievement Evaluation Form developed by Bilici, Tankız, and Özçelik (2020), while changes in attitude were assessed using the Individual Instrument Lesson Attitude Scale developed by Yalçınkaya and Eldemir (2013). Qualitative data were collected through semi-structured interviews and observation forms during the process. Quantitative findings indicated that although students' performance scores showed a positive trend, no statistically significant difference was observed. It was observed that students' development levels were particularly concentrated in the areas of breath control, tone quality, articulation, intonation, and posture–holding. Although the increase in total attitude scale scores was not statistically significant, the decrease in reverse-scored items and the high effect size supported a positive affective change. Qualitative findings, based on statements obtained from student interviews, revealed that the use of auxiliary devices increased students' instrumental control, facilitated breath direction, and strengthened their motivation and self-efficacy. In conclusion, the auxiliary devices used in flute education were found to be effective pedagogical tools that support the development of technical skills and contribute to the formation of positive attitudes toward the lesson.