Adli psikiyatri hastalarında şiddet suçu tekrarı ile ilişkili faktörler ve FoVOx risk değerlendirme aracının şiddet suçu tekrarını öngörmedeki doğruluğunun değerlendirilmesi
Factors associated with violent reoffending in forensic psychiatry patients and evaluation of the accuracy of the FoVOx risk assessment tool in predicting violent reoffending
  1. Tez No: 987097
  2. Yazar: İBRAHİM SABRİ AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN HASAN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: FoVOx, adli psikiyatri, şiddet riski, risk değerlendirme, kalibrasyon, madde kullanım bozukluğu, Forensic psychiatry, FoVOx, violence risk, violent recidivism, substance use disorder, calibration Contact Address: [email protected]
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, FoVOx (Forensic Psychiatry and Violence Oxford) şiddet riski değerlendirme aracının Türkiye'de TCK 57/1 maddesi kapsamında yatırılarak tedavi gören adli psikiyatri hastalarında yeniden şiddet suçu işleme riskini öngörmedeki geçerliliğini, ayırt edicilik gücünü ve yerel örneklem için yeniden kalibrasyon gereksinimini değerlendirmektir. YÖNTEM: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 01.01.2021–01.07.2021 tarihleri arasında taburcu edilen 273 hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelendi. FoVOx'un 12 değişkeni ile ek klinik ve adli değişkenler değerlendirildi; taburculuk sonrası 12 ve 24 ay içinde yeniden suç işleme ve yeniden şiddet suçu, hastanenin elektronik kayıt sistemi, fiziki hasta dosyaları ve telefon görüşmeleri ile doğrulandı. Model performansı lojistik regresyon, ROC eğrileri, Brier skorları, AUC değerleri ve kalibrasyon analizleri ile değerlendirildi; FoVOx risk yüzdeleri gözlenen sonuçlara göre yeniden kalibre edildi. BULGULAR: Örneklem %82,4 oranında erkek olup ortalama taburculuk yaşı 39,8 ± 11,1 yıldır. Şizofreni spektrumu bozuklukları %67,8 ile en yaygın tanı grubuydu. Yeniden şiddet suçu işleme oranı 12 ayda %5,9, 24 ayda %17,6 bulundu. Yaşam boyu madde kullanım bozukluğu her iki izlem döneminde de en güçlü bağımsız risk faktörü olarak saptandı (12 ay OR=20,05; 24 ay OR=18,59; p<0,001). FoVOx'un ayırt edicilik performansı 12 ay için AUC=0,85, 24 ay için AUC=0,87 olarak hesaplandı. Orijinal model, Türk örnekleminde mutlak riskleri sistematik biçimde yüksek tahmin etti; ancak yeniden kalibrasyon sonrasında modelin özgüllüğü ve kalibrasyon uyumu belirgin biçimde iyileşti. SONUÇ: FoVOx modeli Türkiye'deki adli psikiyatri hastalarında şiddet suçu tekrarını öngörmede iyi düzeyde ayırt edicilik göstermektedir ve düşük risk grubunu güvenle saptayabilmektedir. Ancak yerel baz oranları ve popülasyon özellikleri nedeniyle mutlak risk tahminlerinde yukarı yönlü sapma görüldüğünden, klinik uygulamada yapılandırılmış klinik yargı ile birlikte ve yerel olarak yeniden kalibre edilmiş şekilde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: This study aimed to evaluate the validity, discriminative ability, and clinical applicability of the FoVOx (Forensic Psychiatry and Violence Oxford) risk assessment tool in predicting violent reoffending among forensic psychiatric patients in Türkiye, as well as to determine the need for local recalibration of the model. METHODS: In this retrospective cohort study, medical and forensic records of 273 patients discharged from Bakirkoy Prof Mazhar Osman Training and Research Hospital for Psychiatry, Neurology, and Neurosurgery between January 1 and July 1, 2021, under Turkish Penal Code Article 57/1 were reviewed. The 12 FoVOx items and additional clinical and forensic variables were analyzed. Violent reoffending within 12 and 24 months post-discharge was confirmed through official records and telephone interviews. Model performance was assessed using logistic regression, ROC curves, AUC values, and calibration analyses. FoVOx risk estimates were recalibrated based on observed outcomes in the Turkish sample. RESULTS: The sample was predominantly male (82.4%) with a mean age of 39.8 ± 11.1 years, and schizophrenia spectrum disorders constituted the majority diagnosis (67.8%). Violent reoffending rates were 5.9% at 12 months and 17.6% at 24 months. Lifetime substance use disorder was the strongest independent predictor at both time points (12-month OR=20,05; 24-month OR=18,59; p<0.001). FoVOx demonstrated good discrimination, with an AUC of 0.85 for 12-month outcomes and 0.87 for 24-month outcomes. The original model systematically overestimated absolute risks in the Turkish sample; however, after recalibration, both the model's specificity and its calibration accuracy improved markedly. CONCLUSIONS: The FoVOx model shows good discriminative ability for predicting violent reoffending in Türkiye's forensic psychiatry population and is effective at identifying low-risk individuals. However, due to higher local base rates and population characteristics, recalibration is necessary for accurate absolute risk estimation. The model should be used as a supportive tool alongside structured clinical judgment in clinical practice.