Tekno stresin örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Örgütsel güvenin aracı rolü
The impact of techno-stress on organizational commitment: The mediating role of organizational trust
- Tez No: 987224
- Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknostres, Örgütsel bağlılık, Örgütsel güven, Technostress, Organizational commitment, Organizational trust
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, tekno stres ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide örgütsel güvenin etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, bankacılık, finans ve mühendislik alanlarında çalışan 390 kişilik bir örneklem üzerinde tekno stresin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde örgütsel güvenin aracı rolü olup olmadığı araştırılmıştır. Bankacılık, finans ve mühendislik alanları, yüksek zihinsel efor, yoğun zaman baskısı altında sürekli değişen dijital araçlar ve sistemleri kullanmaya dayalı olduğundan adı geçen sektörler incelenmiştir. Veriler nicel araştırma yöntemine dayalı olarak anket tekniğiyle, Google Forms aracılığıyla toplanmış, analizler SPSS ve SPSS Hayes PROCESS eklentisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular tekno stresin ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide örgütsel güvenin tam aracı rol oynadığını göstermiştir. Çalışma bankacılık, finans ve mühendislik alanlarının insan kaynakları yönetimine yönelik yeni perspektifler geliştirilmesine katkı sağlamayı hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of organizational trust on the relationship between techno-stress and organizational commitment. The research investigated whether organizational trust has a mediating role in the effect of technostress on organizational commitment based on a sample of 390 employees working in the banking, finance, and engineering sectors. These sectors were examined because they involve high mental effort and rely on the use of constantly changing digital tools and systems under intense time pressure.The data were collected using the survey technique based on quantitative research methods through Google Forms, and the analyses were conducted using SPSS and the SPSS Hayes PROCESS plugin. The findings have shown that organizational trust plays a full mediating role in the relationship between techno-stress and organizational commitment. The study aimed to contribute to the development of new perspectives on human resource management in the fields of banking, finance, and engineering.