6 şubat depremlerinden sonra deprem bölgesindeki bazı illerden toplanan toprak örneklerinde radyoaktivite seviyelerinin belirlenmesi
- Tez No: 987235
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN TIRAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyoaktivite, Toprak, Gama Spektrometresi, Radyolojik risk, Radioactivity, Soil, Gamma Spectrometry, Radiological risk
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinden toplanan toprak örneklerinde radyoaktivite seviyeleri belirlenmiştir. Numunelerin radyoaktivite analizleri HPGe yarıiletken Gama dedektörü ile gerçekleştirilmiştir Ölçümler sonucunda 226Ra, ²³²Th, ⁴⁰K 137Cs'nin aktivite konsantrasyonları Bq/kg cinsinden hesaplanmıştır. ²²⁶Ra değerleri 4,52± 0,43–41,25± 1,52 Bq/kg, ²³²Th değerleri 6,29± 0,34–30,01±0,46 Bq/kg, ⁴⁰K değerleri 65,42±3,57–573,76±9,80 Bq/kg aralığında bulunmuştur. 137Cs izotopu bazı örneklerde ölçüm sınırının altında kalmış, bazı örneklerde ise 0,35± 0,09 -15,47± 0,53 Bq/kg seviyelerine kadar tespit edilmiştir. Elde edilen bu değerler, radyoaktif doz oranı (D), yıllık etkin doz eşdeğeri (AEDE), radyum eşdeğer aktivitesi (Raeg), dış ve iç tehlike indeksleri (Hₑₓ, Hᵢₙ), ve yaşam boyu kanser riski (ELCR) gibi radyolojik risk göstergelerinin hesaplanmasında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, radioactivity levels were determined in soil samples collected from Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır and Şanlıurfa provinces. The radioactivity analyses of the samples were performed using an HPGe semiconductor gamma detector. As a result of the measurements, the activity concentrations of 226Ra, ²³²Th, ⁴⁰K 137Cs were calculated in Bq/kg. ²²⁶Ra values were found to be in the range of 4,52± 0,43-41,25± 1,52 Bq/kg, ²³²Th values were found to be in the range of 6,29± 0,34–30,01± 0,46 Bq/kg, and ⁴⁰K values were found to be in the range of 65,42±3,57±4,05–573,76±9,80 Bq/kg. The 137Cs isotope was below the detection limit in some samples, and was detected at levels up to 0,35± 0,09 -15,47± 0,53 Bq/kg in some samples. These obtained values were used to calculate radiological risk indicators such as radioactive dose rate (D), annual effective dose equivalent (AEDE), radium equivalent activity (Raeg), external and internal hazard indices (Hₑₓ, Hᵢₙ), and lifetime cancer risk (ELCR).