Kimlik, göç ve kültürel değişim: Çeşme mübadillerinin geçiş dönemleri üzerine bir inceleme
Identity, migration and cultural change: A study on the rites of passage among the population exchangee migrants in Çeşme
  1. Tez No: 987277
  2. Yazar: GİZEM PALAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR FEDAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Folklor, Geçiş ritüelleri, Göçler, Kimlik, Kültürel değişim, Mübadele, İzmir-Çeşme, Folklore, Rites of passage, Migrations, Identity, Cultural change, Exchange, İzmir-Çeşme
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (folklor) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İzmir ili Çeşme ilçesinde göç olgusunun geçiş ritüelleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Geçiş dönemleri, bireyin yaşamında önemli dönemeçleri simgesel törenler ve uygulamalarla ifade eden, halk kültürünün en köklü alanlarından biridir. Araştırmada, doğum, evlilik ve ölüm ritüellerinin geçmişten günümüze geçirdiği değişimler, göçün yarattığı kültürel etkileşimler çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırma kapsamında literatür incelemesi ve alan araştırması yöntemleri kullanılmıştır. Alan çalışması, Çeşme ilçesinde farklı göç geçmişine sahip 39 kaynak kişi ile yapılan derinlemesine görüşmeler ve yerinde gözlemler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, ritüellerin uygulama öncesi, sırası ve sonrası aşamalarına göre sınıflandırılmış; göçün bu aşamalardaki biçimsel ve işlevsel değişimleri nasıl etkilediği analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, göçün halk kültürü üzerindeki etkilerinin yalnızca uygulamalarda değil, ritüellerin anlam dünyasında da kendini gösterdiğini ortaya koymuştur. Doğum ritüellerinde nazar ve koruma uygulamalarının, evlilik ritüellerinde tören sıralamalarının, ölüm ritüellerinde ise anma ve cenaze törenlerinin göç süreciyle değişime uğradığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, göçün Çeşme ilçesinde geçiş ritüellerinin biçim, içerik ve işlevlerinde dönüştürücü bir rol üstlendiği belirlenmiştir. Bu çalışma, göç–kültür ilişkisini geçiş ritüelleri bağlamında ortaya koyarak, halk kültürünün dinamik yapısının anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of migration on transition rituals in the district of Çeşme, İzmir. Transition periods—symbolic ceremonies and practices that mark significant milestones in an individual's life—constitute one of the most deeply rooted areas of folk culture. The research explores the changes that birth, marriage, and death rituals have undergone from past to present within the framework of cultural interactions shaped by migration. The study employs literature review, document analysis, and field research methods. The fieldwork was carried out through in-depth interviews and on-site observations with 39 participants from diverse migration backgrounds living in Çeşme. The collected data were classified according to the pre-ritual, ritual, and post-ritual stages, and the ways in which migration influenced structural and functional changes in these stages were analyzed. Findings reveal that the effects of migration on folk culture manifest not only in ritual practices but also in the symbolic meanings attached to them. Distinct differences were observed between the traditional practices transmitted by the local population of muhacir origin and the practices introduced by recent migrants. Changes were identified in protective and apotropaic rituals surrounding childbirth, the sequencing and symbolic components of marriage ceremonies, and commemorative and funerary practices related to death. Overall, the study concludes that migration plays a transformative role in reshaping the form, content, and functions of transition rituals in Çeşme. By examining the migration–culture relationship through the lens of transition rituals, this research aims to contribute to the understanding of the dynamic nature of folk culture.