11 yaş grubu çocuklarda 10 haftalık aerobik temelli iki farklı egzersizin bilişsel yanıtlarının incelenmesi
An examination of the cognitive responses to two different aerobic based exercises over 10 weeks in 11 year old children
  1. Tez No: 988681
  2. Yazar: BURAK DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel oyun, Uyarlanmış fiziksel aktivite programı, Üstbiliş, Cognitive game, Adapted physical activity program, Metacognitive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, 11 yaş grubu çocuklara uygulanan 10 haftalık aerobik temelli iki farklı egzersiz programının bilişsel yanıtlarının incelenmesidir. Araştırmaya katılan denekler, düz koşu grubu (n=33), oyun grubu (n=33) ve kontrol grubu (n=32) olmak üzere rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak üç gruba ayrılmıştır. 10 hafta boyunca, düz koşu grubu (DKG) haftada 3 gün aerobik temelli koşu egzersizleri uygularken, oyun grubu (OG) haftada 3 gün aerobik temelli oyun programı uygulamıştır. Kontrol grubu (KG) ise herhangi planlı bir egzersiz programına dahil edilmemiştir. Deneklerin bilişsel yanıtlarını değerlendirmek amacıyla, Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), Flanker Testi (FT), Victoria Stroop Testi (VST) ve Çağın Reaksiyon Testi (ÇRT) ön ve son test olarak uygulanmıştır. DKG'nin, OG'nin ve KG'nin ön test ve son test skorlarının karşılaştırılmasında Tekrarlı Ölçümler Anova testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde; her iki egzersiz türünde de çocukların bilişsel performanslarında gelişmeler gözlemlenmekle birlikte, oyun grubu lehine daha belirgin bilişsel kazanımlar ortaya çıkmıştır. Aerobik temelli oyun programının WKET doğru yanıt sayısı ve kavramsal düzey yanıt yüzdesinde artış sağladığı, perseveratif hata sayısı ve kurulumu sürdürmedeki başarısızlığı ise azalttığı tespit edilmiştir. OG'nin FT tepki sürelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görülse de doğruluk ve inhibisyon puanlarında benzer bir gelişme gözlenmemiştir. Ayrıca ÇRT reaksiyon süresi üzerinde de olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir (p<0,05)
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the cognitive responses to two different aerobic-based exercise programs applied to children aged 11 over a period of 10 weeks. Participants were randomly assigned into three groups using a random sampling method: the running group (n=33), the game group (n=33), and the control group (n=32). For 10 weeks, the running group (RG) performed aerobic-based running exercises three days a week, while the game group (GG) participated in an aerobic-based game program three days a week. The control group (CG) did not take part in any structured exercise program. To evaluate the participants' cognitive responses, the Wisconsin Card Sorting Test (WCST), Flanker Test (FT), Victoria Stroop Test (VST), and Çağın Reaction Test (ÇRT) were administered as pre- and post-tests. Repeated Measures ANOVA was conducted to compare the pre- and post-test scores of the RG, GG, and CG. The findings revealed improvements in cognitive performance in both exercise groups, with more pronounced cognitive gains observed in favor of the game group. The aerobic-based game program was found to increase the number of correct responses and the percentage of conceptual level responses in the WCST, while reducing the number of perseverative errors and the failure to maintain set. Although a statistically significant decrease was observed in the reaction times of the GG in the FT, similar improvements in accuracy and inhibition scores were not noted. Additionally, a positive effect was observed on the ÇRT reaction time (p<0.05).