Diabetes mellituslu hastalarda prone pozisyonda uygulanan spinal cerrahinin bası hasarı üzerine etkisi
Risk factors related to pressure injury after spinal surgery in the prone position in patients with diabetes mellitus
  1. Tez No: 988713
  2. Yazar: EREN HAKKI İŞCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEŞİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Bası Hasarı, Prone Poziyon, Spinal Cerrahi, Diabetes Mellitus, Pressure İnjury, Prone Position, Spinal Surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Prone pozisyonda yapılan omurga cerrahisi bası hasarı (BH) geliştirme riski taşır. BH, hastanede kalış süresinin uzamasına, yüksek tıbbi maliyetlere, yüz ve vücutta istenmeyen kozmetik değişikliklerle, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Diyabetik hastalarda deri ve yumuşak doku enfeksiyonları gelişme olasılığının daha yüksek olması sebebiyle bu hastalar perioperatif BH gelişmesi açısından yüksek risklidir. Bu çalışmada, diyabetik hastalara prone pozisyonda uygulanan spinal cerrahinin BH üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya elektif omurga cerrahisi geçiren 115 diabetik hasta katıldı. Tüm hastalara anestezi indüksiyonu ve idamesinde aynı anestezi protokolü uygulandı. Demografi, perioperatif vital bulgular, laboratuvar bulguları, cerrahi veriler ve intraoperatif veriler prospektif olarak kaydedildi. BH tespit edilen yerler ve evreleri ameliyat sonunda ve postoperatif 1.günde kayıt altına alındı. BH evreleri Ulusal Basınç Ülseri Danışma Paneli (NPIAP)'nin basınç yaralanması evreleme sistemi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmadaki BH olan 89 ve BH'si olmayan 26 kontrol olmak üzere toplam 115 hasta veri analizine dahil edildi. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında BH'si olan grupta daha yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) ve insülin kullanımı tespit edildi (sırasıyla, p=0,019 ve p=0,011). Ayrıca, ≥2,5 saat anestezi süresinde daha fazla BH tespit edildi (p=0,04). BH gelişimi için optimal kesim HbA1c değeri olarak 7,6% kabul edildi duyarlılık; 36 (26,1-46,8), özgüllük; 100 (86,8-100), PPV; 100 (89,1-100), NBD; 31,3 (21,6-42,4). Univariable regresyon analizinde, komorbidite varlığı, VKİ, anestezi süresi ve HbA1c seviyeleri ile BH arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, BH gelişimi anestezi süresiyle bağımsız bir risk faktörü olarak tespit edildi (tek oran [OR]: 3,19, %95 GA: 1,19-9,24, p=0,025). Tartışma ve Sonuç: Prone pozisyonda spinal cerrahi geçiren diyabetik hastalarda BH gelişimi ile VKİ, insülin kullanımı, anestezi süresi ve HbA1c düzeyi arasında kalıcı ilişki tespit edildi. Özellikle BH gelişiminde anestezi süresinin ≥2.5 saat olmasının bağımsız bir risk faktörü olduğu, BH gelişiminde HbA1c eşik düzeyinin ≥ 7.6 % olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Spinal surgeries performed in the prone position carry a risk of developing pressure injuries (PI), particularly during prolonged procedures. The occurrence of PI can lead to extended hospital stays, increased medical costs, permanent cosmetic deformities on the face and body, and subsequently, social and psychological complications. Diabetes mellitus is a chronic condition that predisposes patients to skin and soft tissue infections due to impaired tissue perfusion and delayed wound healing. Therefore, diabetic patients are considered at higher risk for perioperative PI development. This study aims to evaluate the impact of prone-position spinal surgery on the development of PI in diabetic patients. Materials and Methods: This study included 115 diabetic patients who underwent elective spinal surgery. The same anesthesia protocol was applied to all patients during both induction and maintenance of anesthesia. Demographic data, perioperative vital signs, laboratory findings, surgical information, and intraoperative parameters were recorded prospectively. The location and stages of PI were assessed at the end of the surgery and on postoperative day 1. The stages of PIs were evaluated using the staging system of the National Pressure Injury Advisory Panel (NPIAP). Results: A total of 115 patients were included in the data analysis, consisting of 89 patients with PI and 26 patients without PI (control group). Compared to the control group, the PI group had a significantly higher body mass index (BMI) and a higher rate of insulin use (respectively, p=0,019 and p=0,011). The incidence of PI was significantly higher in procedures with anesthesia duration ≥2.5 hours (p=0,04). The optimal cutoff value of HbA1c for predicting PI development was determined as 7.6% (sensitivity: 36 [26,1–46,8], specificity: 100 [86,8–100], PPV: 100 [89,1–100], NPV: 31,3 [21,6-42,4]). In univariable regression analysis, the presence of comorbidities, BMI, anesthesia duration, and HbA1c levels were significantly associated with PI. In multivariable logistic regression analysis, PI development was independently associated only with anesthesia duration (OR: 3,19; 95% CI: 1,19–9.24; p=0,025). Discussion and Conclusion: In diabetic patients undergoing spinal surgery in the prone position, a persistent association was identified between the development of PI and BMI, insulin use, anesthesia duration, and HbA1c level. In particular, anesthesia duration ≥2.5 hours was found to be an independent risk factor for PI development, and the threshold HbA1c level was determined as ≥7.6%.