4-metil-4h-1,2,4-triazol-3-tiyol'ün antimon(III) halojenür ile oluşturacakları yeni bileşiklerin sentezi, karakterizasyonu ve biyolojik etkilerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of biological effects of new compounds formed by 4-methyl-4h-1,2,4-triazole-3-thiol with antimony(III) halogenide
- Tez No: 988847
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İSMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antimon, Biyolojik aktivite, Karakterizasyon, Koordinasyon, Sentez, Antimony, Biological activity, Characterization, Coordination, Synthesis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, 4-Metil-4H-1,2,4-Triazol-3-Tiyol (Hmtt) ligandının antimon(III) halojenür bileşikleri (SbX₃, X: Cl, Br, I) ile farklı molar oranlarda (1:2 ve 1:4) reaksiyona sokulmasıyla beş yeni koordinasyon bileşiği sentezlenmiştir. Bu bileşikler uygun çözücüler ve kontrollü deneysel koşullar altında elde edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin kimyasal formülleri; {[(SbCl₂(µ₂-Cl)(Hmtt)₂]₂} (1), {[SbCl₂(Hmtt)₄]·Cl} (2), {[(SbBr₂(µ₂-Br)(Hmtt)₂]₂} (3), {[SbBr₂(Hmtt)₄]·Br} (4) ve {[(SbI₂(µ₂-I)(Hmtt)₂]₂} (5) şeklindedir. Yapılarının aydınlatılmasında erime noktası, elementel analiz, molar iletkenlik, FT-IR, FT-Raman, ¹H ve ¹³C NMR, ultraviyole spektroskopisi, termogravimetrik diferansiyel termal analiz (TG-DTA) ve X-ışını kırınımı yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 1, 3 ve 5 numaralı bileşikler dimerik yapıda, 2 ve 4 numaralı bileşikler ise monomerik yapıda bulunmaktadır. Dimerik yapılarda, antimon atomuna üç halojen ve iki ligand kükürt atomunun bağlanması sonucu kare piramit geometri oluşmakta; bu monomerik birimler halojen köprüleri aracılığıyla birleşerek dimerik yapıyı meydana getirmektedir. Monomerik bileşiklerde ise her bir Hmtt ligandından gelen kükürt atomları ve halojenür iyonları, antimon merkezi etrafında altı bağ oluşturarak oktahedral geometri meydana getirmektedir. Bileşiklerin moleküller arası etkileşimleri Hirshfeld yüzey analizi ile incelenmiş ve kristal yapılardaki yakın temaslar ortaya konulmuştur. Ayrıca sentezlenen komplekslerin biyolojik aktiviteleri; serviks kanseri (HeLa) hücre dizileri üzerinde in vitro sitotoksik etki ve gram-negatif (P. aeruginosa, E. coli) ile gram-pozitif (S. epidermidis, S. aureus) bakterilere karşı antibakteriyel aktivite açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, five new coordination compounds were synthesized by reacting 4-methyl-4H-1,2,4-triazole-3-thiol (Hmtt) with antimony(III) halides (SbX₃, X = Cl, Br, I) in different molar ratios (1:2 and 1:4). The compounds were obtained under controlled conditions using appropriate solvents, and their formulas are: {[(SbCl₂(µ₂-Cl)(Hmtt)₂]₂} (1), {[SbCl₂(Hmtt)₄]⁺·Cl⁻} (2), {[(SbBr₂(µ₂-Br)(Hmtt)₂]₂} (3), {[SbBr₂(Hmtt)₄]·Br} (4) and {[(SbI₂(µ₂-I)(Hmtt)₂]₂} (5). Structural elucidation was carried out by melting point, elemental analysis, molar conductivity, FT-IR, FT-Raman, ¹H and ¹³C NMR, UV spectroscopy, TG-DTA, and X-ray diffraction. Compounds 1, 3 and 5 are dimeric, while 2 and 4 are monomeric. In dimeric species, the antimony atom is coordinated by three halogens and two sulfur atoms from ligands, forming a square-pyramidal geometry; these units are linked by halogen bridges to give the dimer. Monomeric compounds display octahedral geometry, with coordination through sulfur atoms of Hmtt and halide ions. The intermolecular interactions of the compounds were investigated by Hirshfeld surface analysis, and close contacts in the crystal structures were elucidated. In addition, the biological activities of the synthesized complexes were evaluated in terms of their in vitro cytotoxic effects against cervical cancer (HeLa) cell lines and their antibacterial activities against Gram-negative (P. aeruginosa, E. coli) and Gram-positive (S. epidermidis, S. aureus) bacteria.