7. sınıf matematik dersinde oran orantı konusuna yönelik oyun temelli değerlendirme
The game-based assessment on ratios and proportions in the 7th grade mathematics lesson
- Tez No: 989242
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SAYGI, DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri, Eğitsel oyunlar, Alternative assessment and evaluation tecniques, Educational games
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada 7.sınıf öğrencilerinin oran orantı konusunda oyun temelli değerlendirmeye yönelik algılarının araştırılması amaçlanmıştır. Öğrencilerin algılarının belirlenmesinde oran orantı konusuna yönelik değerlendirmelerde zeka oyunlarının kullanıldığı bir öğretim deneyi uygulanmıştır. 2024-2025 eğitim öğretim yılında MEB'e bağlı bir ortaokulunda yürütülen çalışmada katılımcıların belirlenmesinde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Altı hafta olarak yürütülen çalışma, öğrenciler ile 2 haftalık ön ve son görüşmeleri ve 4 haftalık uygulama sürecini içermektedir. Uygulamalarda oran orantı konusu ile 4 farklı zeka oyunu ölçme- değerlendirme amaçlı entegre edilmiş ve sınıfta öğrencilere oynatılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları görüşme soruları, araştırmacı notları, ses kayıtları, araştırmacının geliştirdiği oyun sonrası anketler, MEB tarafından hazırlanan kazanım kavrama değerlendirme testleridir. Ön ve son görüşmelerde yer alan 7 soru araştırmacılar tarafından geliştirilmiş olup soru içerikleri ölçme değerlendirmeyi farklı açılardan ele almayı hedeflemiştir. Oyun sonrası haftalık anketlerle öğrencilerin sürece yönelik deneyimleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen nitel veriler içerik analiziyle, nicel veriler betimsel analiz metoduyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin en fazla eş bulma oyununu oynamayı sevdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler tarafından uygulamadaki her oyunun öğrenmeleri hakkında dönüt verdiği belirlenmiştir. Öğrencilerin oyun temelli değerlendirilmeyi tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the perceptions of 7th grade students towards game-based assessment on the topic of ratio and proportion. In order to determine students' perceptions, a teaching experiment was implemented in which mind games were used in assessments related to the topic of ratio and proportion. The study, conducted in the 2024–2025 academic year at a secondary school affiliated with the Ministry of National Education (MEB), employed the convenience sampling method to select participants. The study, carried out over six weeks, included two weeks of pre- and post-interviews with students and a four-week implementation process. During the implementation, four different mind games related to the topic of ratio and proportion were integrated into measurement and evaluation activities and played by students in the classroom. The data collection tools of the study consisted of interview questions, researcher notes, audio recordings, post-game questionnaires developed by the researcher, and achievement assessment tests prepared by MEB. The seven questions included in the pre- and post-interviews were developed by the researchers, and their content aimed to address measurement and evaluation from different perspectives. Through weekly post-game questionnaires, students' experiences regarding the process were explored. The qualitative data obtained in the study were analyzed through content analysis, while the quantitative data were analyzed using descriptive analysis methods. According to the findings of the study, it was concluded that students most enjoyed playing the matching game. It was determined that each game in the implementation provided feedback to students regarding their learning. It was also concluded that students preferred game-based assessment.