Eliciting translation for checking students' vocabulary knowledge in high school EFL classroom interaction
Lise düzeyi İngilizce dersi sınıf-içi etkileşiminde öğrencilerin kelime bilgilerini kontrol etmek için çeviri kullanmalarını sağlama
  1. Tez No: 989279
  2. Yazar: CANAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER CAN DAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lise düzeyi sınıf içi etkileşimi, kelime öğretimi, İngilizce yabancı dil sınıfı, çeviri yaptırma, bilgi denetimi, konuşma çözümlemesi, high school classroom interaction, vocabulary teaching, EFL classroom, eliciting translation, knowledge check, conversation analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Kelime öğretimi, eğitim ortamlarında dil öğreniminin temel unsurlarından biridir ve etkileşimsel bir sınıf düzeninde kelime öğretimi için izlenebilecek birçok yol bulunmaktadır. Bu bağlamda, öğretmenlerin, öğrencilerle paylaşılan ve eğitim sürecini şekillendiren bu etkileşimsel ortamın farkında olarak, kelime öğretimi için en etkili yöntemi bulmaları beklenmektedir. Sınıf içi etkileşimde kelime öğretim sürecini araştırmaya yönelik çeşitli girişimlerde bulunulmuş olsa da bu araştırmalar özellikle Türkiye'deki lise düzeyinde İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği bağlamlarda konuşma çözümlemesi yöntemi kullanılması açısından oldukça sınırlı kalmıştır. Bu doğrultuda, bu çalışma konuşma çözümlemesi yöntemini kullanarak bir devlet lisesinde 11. Sınıf yabancı dil sınıfında gerçekleştirilen 13 ders saatlik video kayıtlarının analizini içermekte ve öğretmenin, öğrencilerin kelime bilgisini kontrol etmek odağıyla çeviri kullanmalarını sağlayarak kelime öğretim örüntülerini ortaya koymaktadır. Yapılan analiz, öğretmenin kelimelerin çevirisini iki farklı sırayla aldığını göstermiştir: (1) etkinliğine geçmeden önce gerçekleşen ön-genişletme dizilerinde ve (2) öğrencilerin etkinliğe yönelik yanıtlarını verdikten sonra gerçekleşen son-genişletme dizilerinde. Bulgular, lise düzeyindeki EFL sınıflarındaki eğitimsel ve etkileşimsel sürecin daha derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlamakta ve hizmet öncesi ve hizmet içi öğretmenlerin farkındalığını artırmaya yönelik önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Vocabulary teaching is one of the key elements for language learning in educational settings and there are many paths to follow for teaching vocabulary in an interactional classroom discourse. With this regard, teachers are expected to find the most effective way to teach vocabulary while being aware of the interactional environment shared with students, which shapes the teaching process. Several attempts have been made to investigate and reveal the process in vocabulary teaching in and through a classroom interaction; however, the research remains restricted with a limited amount of conversation analytic study conducted on vocabulary teaching especially in high school English as Foreign Language (EFL) context in Türkiye. With these in mind, using conversation analysis, this study involves the analysis of 13 class hours video-recordings of an 11th grade EFL class in a state high school and reveals the vocabulary teaching patterns with a particular focus on the ways the teacher elicits translation for checking students' vocabulary knowledge. The analysis has shown that the teacher elicits translation of the vocabularies in two different sequential positions: (1) in pre-expansion sequences before eliciting the answers to the target instructional activity and (2) in post-expansions sequence after students share their answers to the target activity. The findings contribute to a deeper understanding of the educational and interactional process in high school EFL classrooms and offer insights to enhance the understanding of pre- and in- service teachers.