William James'in gerçeklik ve din anlayışı
William James's understanding of reality and religion
- Tez No: 989413
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Pragmatizm, William James, Radikal Empirizm, Saf Deneyim, Görünmeyen Gerçeklik, Bilinçaltı, Mistisizm, Pragmatism, William James, Radical Empiricism, Pure Experience, The Reality of the Unseen, Subconscious, Mysticism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, William James'in gerçeklik tasavvuru ile din anlayışının ontolojik temelleri arasındaki uyumluluk araştırılmıştır. Pragmatizmin öncülerinden olan James, pragmatik metoduyla felsefe tarihinin önemli kavramlarına ve gerçeklik iddialarına yönelik kayda değer eleştirilerde bulunmuştur. Benimsemiş olduğu pragmatizm aynı zamanda dini inancın ontolojisine dair önemli içerimlere sahiptir. Ayrıca sistematik bir felsefe geliştirmek umuduyla kurduğu radikal empirizm ve bu çerçevede saf deneyim düşüncesi de dini inanca ilişkin dikkate değer yaklaşımlarını barındırmaktadır. James'in gerçeklik anlayışı doğrudan konu edinilmediği için gerçeklik tasavvuru serimlenerek dini inancın ontolojisine ilişkin fikirleriyle tutarlılığı ele alınmıştır. Çalışmada dini inancın ontolojik zeminine dair fikirlerini ortaya koymak için Dinsel Deneyimin Çeşitleri'ne odaklanılmıştır. Dinin gerçeklik zemini olan görünmeyen gerçeklik ve bu gerçekliği idrak eden bilinç olması bakımından bilinçaltının pragmatizm ve radikal empirizm ile ilişkisi incelenmiştir. Bunun yanı sıra görünmeyen gerçeklikten kaynaklanan mistik deneyim, otomaton eylemler, ihtida gibi fenomenler ile pragmatizm arasında bir gerilimin söz konusu olup olmadığı sorgulanmıştır. Öte yandan James'e göre mistik deneyime dayanan inanç ile“İnanma İradesi”ne dayanan inancın farklı biçimlere sahip olduğu ortaya konmuş ve mistik inancın meşruluğunu sağlayan yeni din biliminin hususiyeti değerlendirilmiştir. Son olarak James'in geleneksel uluhiyet anlayışlarına yaklaşımı ve Tanrı'nın varlığına ilişkin argümanlara karşı tutumu ve sınırlı Tanrı tasavvuru analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the compatibility between William James's conception of reality and the ontological foundations of his understanding of religion is examined. As one of the pioneers of pragmatism, James offered noteworthy criticisms of major concepts in the history of philosophy and of various claims about reality through his pragmatic method. The pragmatism he adopted also carries significant implications for the ontology of religious belief. Moreover, the radical empiricism he formulated in the hope of developing a systematic philosophy — and, within this framework, his notion of pure experience — also contains his noteworthy approaches to religious belief. Since James's understanding of reality is not addressed directly, his conception of reality is outlined and its consistency with his ideas concerning the ontology of religious belief is examined. The study focuses on The Varieties of Religious Experience in order to present his views on the ontological ground of religious belief. Since the ground of religion consists of the unseen reality and the consciousness that apprehends it, the relationship of the subconscious to pragmatism and radical empiricism is examined. In addition, it has been examined whether there is any tension between pragmatism and such phenomena as mystical experience, automatism, and conversion, which arise from the unseen reality. On the other hand, it has been demonstrated that, according to James, the faith grounded in mystical experience and the faith grounded in the“The Will to Believe”take different forms, and the nature of the new science of religion — which provides legitimacy for mystical belief — has been evaluated. Ultimately, James's approach to traditional conceptions of God, his attitude toward arguments for the existence of God, and his notion of a finite God are analyzed.