10-12 yaş basketbolcularda eğitsel oyun çalışmalarının temel basketbol becerileri ve beden koordinasyonlarına etkisi
The effect of educational game trainings on basic basketball skills and body coordination in 10-12 year old basketball players
  1. Tez No: 989588
  2. Yazar: ÖZGE ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİSEM ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Beden koordinasyonu, Eğitsel oyunlar, Basketball, Body coordinatio, Educational games
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, basketbolcularda eğitsel oyun çalışmalarının temel basketbol becerilerine ve beden koordinasyonlarına etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma Çorum ilinde 10-12 yaş aralığında Gelişim Basketbol Spor Kulübünde lisanslı 32 basketbolcu gönüllü katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı deneysel model kullanılmıştır. Basketbolculara 8 haftalık temel basketbol ve beden motor koordinasyonunu geliştirici eğitsel oyunlar oynatılmış olup veriler ön ve son test olmak üzere Kişisel Bilgi Formu, Johnson Basketbol Testi ve KTK: Çocuk Beden Koordinasyon Testi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Statistical Package For Social Science (SPSS) 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde (%) ve ortalama, standart sapma (min-max) ile sunulmuştur. Normallik dağılımı Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilks testleri ile analiz edilmiştir. Bağımlı değişkenlerin tekrarlı ölçümleri parametrik olan Paired T Test (Bağımlı Gruplar T-Testi) ile analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, kız ve erkek basketbolcuların Johnson Basketbol Testi toplamlarında ve kız basketbolcuların top sürme becerisinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). KTK Testi sonuçlarına göre, kız basketbolcularda geriye dengeleme ve toplam puanlarında, erkek basketbolcuların ise yanlara sıçrama testlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05).Sonuç olarak, eğitsel oyunların kız ve erkek basketbolcularda basketbol branşına özgü becerileri geliştirmede ve beden koordinasyonlarına olumlu etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of educational games on basic basketball skills and body coordination in basketball players. The research was conducted in Çorum province with the voluntary participation of 32 licensed basketball players aged 10-12 from the Gelişim Basketball Sports Club. A semi-experimental model was used in the research. The basketball players played educational games designed to develop basic basketball and body motor coordination skills for 8 weeks. Data were collected using a Personal Information Form, the Johnson Basketball Test, and the KTK: Children's Body Coordination Test before and after the intervention. The data obtained from the study were analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0 software package. Descriptive statistics were presented as frequency, percentage (%), and mean, standard deviation (min-max). Normality distribution was analyzed using the Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilks tests. Repeated measurements of dependent variables were analyzed using the parametric Paired T Test (Dependent Groups T-Test). The statistical significance level was set at p< 0.05. According to the research findings, there were significant differences in the total Johnson Basketball Test scores of female and male basketball players and in the dribbling skills of female basketball players (p<0.05). According to the KTK Test results, there were significant differences in backward balance and total scores in female basketball players and in sideways jumping tests in male basketball players (p<0.05). In conclusion, educational games were found to have a positive effect on developing basketball-specific skills and body coordination in both female and male basketball players.