12-14 yaş çocuğu olan ebeveynlerin beslenme hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitudes and behaviors of parents with 12-14 age children about nutrition
- Tez No: 989874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYDA OKUDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme bilgisi, Beslenme ve yeme bozuklukları-çocukluk çağı, Ebeveyn davranışı, Ebeveyn etkisi, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Ebeveynlik bilgisi, Halk sağlığı, Sağlıklı beslenme, Çocuk beslenme bozuklukları, Nutrition, Nutrition knowledge, Feeding and eating disorders of childhood, Parenting behaviors, Parental influence, Parents-child relation, Parental knowledge, Public health, Healthy nutrition, Child nutrition disorders
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 12-14 yaş aralığındaki çocuğa sahip ebeveynlerin beslenme konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kesitsel tarama modelinde yapılan çalışmaya 101 ebeveyn katılmıştır. Veriler, Erdem (2016) tarafından geliştirilen çocuk besleme anketi ile toplanmış, SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre ebeveynin yaşı, eğitimi, gelir durumu, çocukta hastalık/alerji varlığı gibi değişkenler çocuk besleme davranışlarını ve ebeveyn algılarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilemektedir. Sonuçlar, ebeveynlerin beslenme tutum ve davranışlarını etkileyen çok sayıda sosyo-demografik faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, and behaviors of parents who have children between the ages of 12 and 14 regarding nutrition. The research was conducted using a cross-sectional survey design. The“Parents' Nutrition Knowledge, Attitude, and Behavior Questionnaire,”developed by Ergin (2016), was used as the data collection tool. The sample consisted of 101 parents. The data were analyzed using the SPSS 23 program. According to the findings, parents' age, education level, gender, child's health status, and dietary habits were found to influence their nutrition-related attitudes and behaviors. Additionally, statistical analyses revealed that certain demographic factors significantly affected parents' nutrition attitudes and behaviors. As a result, it was determined that demographic characteristics have a notable impact on parental nutrition behaviors.