Ropivakain ve bupivakainin miyotoksik özelliklerinin değerlendirilmesi
Comparison of myotoxic effects ropivacaine and bupivacaine
- Tez No: 989965
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ropivakain, Bupivakain, Miyotoksisite, Apoptoz, Proinflamatuar sitokinler, Ropivacaine, Bupivacaine, Myotoxicity, Apoptosis, Pro-inflammatory cytokines
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sıçan iskelet kas dokusuna eşit miktarda enjekte edilen ropivakain ve bupivakainin farklı zamanlarda miyotoksik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma 60 adet erkek Wistar albino sıçan üzerinde yapıldı. Deney hayvanları üç gruba ayrıldı: kontrol grubu (SF), %0,5bupivakain grubu ve %0,5 ropivakain grubu. Enjeksiyonlar sağ gastroknemius kasına 100 µl hacminde intramusküler olarak uygulandı. Enjeksiyon sonrası 2., 7. ve 28. günlerde her gruptan rastgele seçilen deneklerden ketamin-ksilazin anestezisi altında serum CK ve LDH düzeylerini ölçmek için intrakardiyak kan alındı. Kan alımınından sonra, tüm denekler servikal dislokasyon yöntemi ile sakrifiye edildi. Sakrifiye edilen sıçanlardan enjeksiyon bölgesini içeren gastroknemius kas dokuları eksize edilerek histopatolojik inceleme amacıyla fikse edildi. Işık mikroskobu için hazırlanan kesitler hemotoksilen-eozin ile boyanarak incelendi ve gözlenen kas hasarı skorlama sistemi kulanılarak skorlandı. Apoptotik aktivasyonun araştırılması için hazırlanan kesitler TUNEL yöntemi ile boyandı ve immünflorasan mikroskopta değerlendirildi. TNF- α, IL-1, IL-6 genekspresyonları immünohistokimyasal inceleme ile analiz edildi. Bulgular: Histopatalojik incelemede, her iki lokal anestezik ajanın da aynı morfolojik yapıda kas hasarı yaptığı ve enjeksiyon sonrası 2. günde HISS skoru ≥ 9 olup şiddetli düzeyde akut miyotoksik yanıt oluşturduğu saptanmıştır. Kontrol grubuna göre, her iki ilaç grubunda gözlenen histopatolojik hasarın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Ropivakain grubunda 7. günde hasarlı kas lifleri ve ödem bulgularının tamamen ortadan kalkmış ve HISS skorunun 1'e gerilemişken, bupivakain grubunda 7. günde orta dereceli inflamasyon ve kas lif hasarının (HISS skoru 6) devam etmiştir. 28.günde ise lokal anestezik uygulanan tüm sıçanlarda kas dokusunun histolojik olarak normale döndüğü saptanmıştır (HISS skoru 0). TUNEL yöntemiyle yapılan incelemede, bupivakain grubu 2.gününde TNF-α, IL-1ß ve IL-6 ekspresyonları en fazla olup, 7. günde azaldığı 28. gün sitokin aktivitesinin sonlandığı görülmüştür. Ropivakain grubunda hiçbir günde sitokin ekspresyonunu saptanmamıştır. Bupivakain grubunun 2.gündeki bu apoptotik aktivite düzeyi, kontrol ve ropivakain grupları ile karşılaştırıldığında anlamlı bulunmuştur (p<0,001). İmmünhistokimyasal incelemede, bupivakain grubunda 2. günde pro-inflamatuvar sitokinler olan TNF-α, IL-1ß ve IL-6'nın ekspresyon artışının olduğu, 7.günde azaldığı ve 28.günde sonlandığı gözlenmiştir. Bupivakain grubundaki bulguların hem kontrol hem de ropivakain gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,001). Ropivakain ve kontrol grubunda hiçbir günde sitokin ekspresyonu saptanmamıştır. Tüm gruplar karşılaştırıldığında, SF grubunda CK değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır(p>0,05). Bupivakain ve ropivakain grubunda CK değeri, 2.günde 7. ve 28.güne göre daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir (p<0,05). Gruplar arası yapılan karşılaştırmalarda; LDH değerleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı (p>0,05) bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda intramüsküler lokal anestezik enjeksiyonlarına bağlı miyotoksisitenin ajanın toksisite profiline göre değiştiği, bupivakainin ropivakaine kıyasla daha belirgin ve uzun süreli miyotoksik etki oluşturduğu saptanmıştır. Buna karşın her iki lokal anestezikte de 28. günde kas dokusunun histolojik olarak tamamen normale dönmesi ve inflamatuvar yanıtın sonlanması, lokal anesteziklere bağlı miyotoksisitenin geri dönüşümlü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the time-dependent myotoxic effects of ropivacaine and bupivacaine, which were injected in equal amounts into the skeletal muscle tissue of rats, through histological and biochemical analyses at different time intervals. Materials and Methods: The study was conducted on 60 male Wistar albino rats. The animals were randomized according to body weight and allocated into three groups: a control group receiving 0.9% isotonic sodium chloride, a 0.5% bupivacaine group, and a 0.5% ropivacaine group. The local anesthetics were administered intramuscularly into the right gastrocnemius muscle at a volume of 100 µL. At 2, 7, and 28 days after injection, randomly selected animals from each group underwent intracardiac blood sampling under ketamine–xylazine anesthesia, followed by sacrifice using the cervical dislocation method. Serum creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase(LDH) levels were measured from the collected blood samples. Following sacrifice, gastrocnemius muscle tissues encompassing the injection site were excised and fixed for histopathological evaluation. Sections prepared for light microscopy were stained with hematoxylin–eosin and examined, and muscle injury was graded using a histological injury scoring system. To assess apoptotic activity, tissue sections were stained using the TUNEL assay and evaluated under a fluorescence microscope. The expression of TNF-α, IL-1β and IL-6 was analyzed by immunohistochemical methods. Results: Histopathological evaluation demonstrated that both local anesthetic agents induced muscle injury with similar morphological characteristics and produced a severe acute myotoxic response on day 2 following injection (HISS score ≥ 9). Compared with the control group, the histopathological damage observed in both drug groups was statistically significant (p<0.001). On day 7, muscle fiber damage and edema had completely resolved in the ropivacaine group, with the HISS score regressing to 1. In contrast, moderate inflammation and muscle fiber injury persisted in the bupivacaine group (HISS score 6). By day 28, complete histological recovery of muscle tissue was observed in all local anesthetic-treated rats (HISS score 0).TUNEL analysis revealed that, in the bupivacaine group, TNF-α, IL-1β, and IL-6 expression levels were highest on day 2, decreased by day 7, and were absent by day 28. No cytokine expression was detected at any time point in the ropivacaine group. The level of apoptotic activity observed on day 2 in the bupivacaine group was significantly higher compared with both the control and ropivacaine groups (p<0.001). Immunohistochemical examination confirmed increased expression of the pro-inflammatory cytokines TNF-α, IL-1β, and IL-6 in the bupivacaine group on day 2, with a reduction on day 7 and complete resolution by day 28. These findings were statistically significant compared with both the control and ropivacaine groups (p<0.001). No cytokine expression was detected in the ropivacaine or saline groups at any time point. When all groups were compared, no statistically significant association was observed in CK levels in the saline (SF) group (p>0.05). In the bupivacaine and ropivacaine groups, CK levels were significantly higher on day 2 compared to days 7 and 28 (p<0.05). In intergroup comparisons, no statistically significant difference was found in terms of LDH levels (p>0.05). Conclusion: In the present study, myotoxicity following intramuscular local anesthetic injection was found to vary according to the toxicity profile of the agent, with bupivacaine inducing a more pronounced and prolonged myotoxic effect compared with ropivacaine. Nevertheless, the complete histological normalization of muscle tissue and the resolution of inflammatory responses by day 28 in both groups indicate that local anesthetic–induced myotoxicity is a reversible process.