Ponderal indeks'in karın duvarı defekt onarımı olan hastalarda komplikasyon gelişimi üzerine değerlendirilmesi
Evaluation of the ponderal index on the development of complications in patients undergoing abdominal wall defect repair
  1. Tez No: 990379
  2. Yazar: ALİ MERT ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİİ BERAT APAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Herni-abdominal, Maternal obezite, Vücut kitle indeksi, Hernia-abdominal, Maternal obesity, Body mass index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu retrospektif gözlemsel çalışma, karın duvarı defekt onarımı uygulanan erişkin hastalarda vücut kitle indeksi (VKİ), ponderal indeks (PI) ve postoperatif komplikasyon gelişimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Ocak 2020 ile Kasım 2025 tarihleri arasında karın duvarı defekti onarımı yapılan toplam 415 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, eşlik eden hastalıkları, boy ve kilo ölçümleri, ameliyat tipi ve yaklaşımı ile postoperatif dönem kayıtları hastane bilgi sisteminden elde edilmiştir. Her hasta için VKİ (kg/m²) ve PI (kg/m³) hesaplanmıştır. Uygulanan cerrahi girişimler primer onarım, kruvazman tarzı onarım ve mesh onarımı olarak sınıflandırılmış; açık veya laparoskopik yaklaşım şeklinde kaydedilmiştir. Postoperatif dönemde yara yeri enfeksiyonu, mesh reaksiyonu, seroma, hematom ve nüks gelişimi araştırılmış ve kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya alınan hastalarda ortalama VKİ 28,67 ± 5,22 kg/m², ortalama PI 16,91 ± 3,52 kg/m³ olarak bulunmuştur. VKİ kategorileri ameliyat süresini anlamlı düzeyde etkilememiş, ancak VKİ arttıkça hastanede yatış süresinin uzadığı gözlenmiştir. Özellikle VKİ'si 40 kg/m²'nin üzerinde olan hastalarda yatış süresi belirgin olarak daha uzun saptanmıştır. Yara yeri enfeksiyonu gelişen hastalarda hem VKİ hem de PI değerleri, enfeksiyon gelişmeyenlere kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Buna karşın VKİ ve PI ile seroma, hematom ve nüks gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Elde edilen bulgular, karın duvarı defekti cerrahisinde VKİ ve PI'nin yara yeri enfeksiyonu açısından benzer biçimde risk yansıttığını ve PI'nin VKİ ile birlikte tamamlayıcı bir gösterge olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar, preoperatif risk sınıflandırmasının iyileştirilmesi ve yüksek riskli hastalarda takip stratejilerinin daha dikkatli planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This retrospective observational study was conducted to evaluate the relationship between body mass index (BMI), ponderal index (PI), and the development of postoperative complications in adult patients undergoing abdominal wall defect repair. A total of 415 patients who underwent abdominal wall defect repair between January 2020 and November 2025 were included in the study. Demographic data, comorbidities, height and weight measurements, type and approach of surgery, and postoperative records were obtained from the hospital information system. BMI (kg/m²) and PI (kg/m³) were calculated for each patient. Surgical procedures were classified as primary repair, Mayo-type (crossover) repair, and mesh repair, and were recorded as open or laparoscopic approaches. In the postoperative period, the occurrence of surgical site infection, mesh reaction, seroma, hematoma, and recurrence was investigated and documented. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for statistical analyses, and a significance level of p<0.05 was accepted. In the study cohort, the mean BMI was 28.67 ± 5.22 kg/m² and the mean PI was 16.91 ± 3.52 kg/m³. BMI categories did not significantly affect operative time; however, an increase in BMI was associated with a longer length of hospital stay. In particular, patients with a BMI above 40 kg/m² had a clearly longer hospitalization. Both BMI and PI values were significantly higher in patients who developed surgical site infection compared with those without infection. In contrast, no statistically significant relationship was demonstrated between BMI or PI and the development of seroma, hematoma, or recurrence. These findings suggest that, in abdominal wall defect surgery, BMI and PI reflect the risk of surgical site infection in a similar manner and that PI may be considered a complementary indicator when used together with BMI. These results may contribute to improving preoperative risk stratification and planning closer follow-up strategies in high-risk patients.